“Kraj bahatog zaustavljanja u žutim trakama, na šinama…”: Vesić predstavio sistem elektronske kontrole nepropisnog parkiranja

6
(BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predstavio je novi sistem elektronske kontrole nepropisnog parkiranja nazvan.”Oko sokolovo”, koji će obavljati specijalno opremljena vozila, i koji ima za cilj da zaustavi bahato parkiranje u Beogradu, prenosi N1.

“Sistem znači kraj bahatom parkiranju u ‘žutim trakama’, na tramvajskim šinama, pešačkim prelazima, invalidskim mestima, ali i kraj onima koji svojim vozilima zatvaraju ulaze u stambene zgrade i nepropisno parkiraju na trotoarima”, istakao je Vesić. 

On je dodao da prave efekte sistema očekuju oko 20. avgusta. Vesić je precizirao da sistem pokriva 93 najprometnije ulice, tzv. “crne tačke”, gde treba da se reši problem.  

“Odabrali smo one ulice kojima ide gradski prevoz i gde je najveća koncentracija bahatog parkiranja. Danas je počelo postavljanje tabli na početku i na kraju svake ove ulice, kojima se ljudi upozoravaju da je počelo elektronska kontrola parkiranja”, rekao je Vesić. 

Sve je usklađeno sa Zakonom o zaštiti podataka, dodao je Vesić, napominjući da je saglasnost dao i zaštitnik građana. Prema njegovim rečima, jedna od prednosti sistema je da nema selektivnosti u kažnjavanju, jer snimci istog časa idu na server. 

Zamenik gradonačelnika je dodao i da je softver najnapredniji u svetu, da je napravljen u Srbiji i da je vlasništvo “Parking servisa” i Beograda. 

On je najavio da će naplata kazni sistemom “Oko sokolovo” početi 10. avgusta. 

“U prvoj nedelji samo će se snimati, a od 3. avgusta svako ko napravi prekršaj dobijaće na kućne adrese ne kazne već obaveštenje sa slikom, mestom prekršaja, visinom kazne koja bi bila  naplaćena,informacijom da je još uvek test faza, kao i molbom da to više ne čine”, rekao je Vesić. 

6 KOMENTARA

 1. Kome možemo da pošaljemo fotografije nepropisno parkinih vozila Komunalne Policije?
  Blokiranje pešačkih staza, parkiranje na zelenim površinama, blokiranje saobraćaja…

 2. zasto dzipovi?? pa nece beleziti parkiranje u necijoj njivi…
  ova oprema je mogla da stane i u fiat 500 L koga ovi lazu??

 3. Заменик градоначелника треба да престане да све грађане овог града доживљава као бахате. Свакако да оставити возило на шинама, или у жутој траци јесте бахаћење, али и то бахаћење указује на проблем, а то је немогућност регуларног паркирања. Према томе, верујем да заменик градоначелника не може тога да се сети, али пре него што почне да кажњава, требао би да омогући доступ слободним паркинг местима, бар на тим локацијама, а не да нам са сваким даном представља најмодернију технику којом ће да кажњава због своје неспособности. А свако стрпљење има крај.

 4. Vesiću prvo reguliši broj parking mesta, 49 000 parking mesta naspram 900 000 registeovanih vozila. Samo reket znate da lupate ološi. Druga stvar su ekonomski prilazi za SVE markete/ prodavnice/ trafike !!! Pa posle ko se bahati njega kazni.

  • Prethodna dvojica smatraju opravdanim bahaćenje sa parkiranjem? Kad ‘parkira auto u Bulevaru, upali 4 žmigavca i ode na piće. Znam da neki bumbari to rade jer imaju zaštitu policije (ili PS).

   • Верујем да када би прочитао исто још 100 пута, опет не би схватио:
    “Свакако да оставити возило на шинама, или у жутој траци јесте бахаћење, али и то бахаћење указује на проблем…”.

Comments are closed.