“Kovid prsti”: Upala i crvenilo na rukama i stopalima su još jedna posledica virusa

  0

  Stanje kože poznato kao “Kovid prst” na nozi može biti nuspojava odgovora imunološkog sistema u borbi protiv korona virusa pokazuje studija. Simptomi su upala i crvenilo na rukama i stopalima slični promrzlinama, pri čemu stanje ponekad traje mesecima. Obično se razvija u roku od jedne do četiri nedelje od infekcije i može da dovede do oticanja nožnih prstiju ili promene boje kože.

  Istraživači koji stoje iza studije, koja je objavljena u British Journal of Dermatology, ispitali su 50 učesnika sa ovim stanjem i 13 sa sličnim promrzlinama nastalim pre pandemije. Otkrili su da je isti mehanizam iza oba tipa stanja, da telo stvara imunološki odgovor sa visokim nivoom određenih autoantitela, koja greškom ciljaju i reaguju sa sopstvenim ćelijama i tkivima osobe, kao i virusom koji napada. Takođe su otkrili preklapanje sa interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

  Osim imunološkog sistema, činilo se da ćelije koje oblažu krvne sudove koje snabdevaju zahvaćena područja takođe igraju kritičnu ulogu u razvoju “kovid prstiju” i promrzlinama.

  U prvim mesecima pandemije pojavila se zabrinutost da takozvani “kovid prst” na nozi bio jedan od neprepoznatih simptoma infekcije, nakon što su pacijenti u nekoliko zemalja prijavili ovo stanje iako, u nekim slučajevima, nisu pokazali ni jedan od uobičajenih simptoma.

  Opisane su crvene ili ljubičaste lezije sa strane ili tabana ili na rukama i prstima. U maju 2020, Evropski časopis za pedijatrijsku dermatologiju izvestio je o “epidemiji” slučajeva među decom i adolescentima u Italiji. Rečeno je da, za razliku od drugih osipa povezanih sa koronavirusom, ranije nije primećen.

  “Uočili smo epidemiju akutnih i samoizlečivih vaskulitisa lezija šaka i stopala kod asimptomatskih slučajeva dece i adolescenata. Ove lezije predstavljale su novinu koja nas je navela da uspostavimo vezu sa drugom mnogo ozbiljnijom novošću, odnosno kovidom-19, koja se takođe dogodila gotovo istovremeno”, napisali su.

  Britanski podijatar, dr Ivan Bristov složio se da se, kod većinu ljudi, stanje sredilo samo do sebe – slično kao i prehlada. Međutim, rekao je da će nekim ljudima možda biti potrebno lečenje kremama i drugim lekovima.