“Kovid potvrde imaju svoje zakonsko uporište”: Ustavni sud Hrvatske o “nužnosti zelenih sertifikata”

0
EPA-EFE/Jessica Pasqualon

(Beta) – Ustavni sud Hrvatske odlučio je danas da su mere protiv koronavirusa legitimne, uključujući primenu kovid potvrda u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

Većina sudija, uz tri izdvojena mišljenja, nije prihvatila predloge za ocenom ustavnosti ovlašćenja Nacionalnog štaba civilne zaštite, uvođenja kovid potvrda i obaveznog testiranja u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je novinarima da će Štab ubuduće morati detaljno da obrazloži svaku odluku tako da se zna zašto se ona donosi.

On je rekao da kovid potvrde kao mera imaju zakonsko uporište, da su nužne za ostvarivanje cilja zaštite zdravlja, i da u tom slučaju nema diskriminacije.

Naveo je i da eventualnu odluku o obaveznom vakcinisanju ne može da donese Štab, već da to mora biti regulisano zakonom.

Šeparović je rekao da Ustavni sud još nije doneo odluku u vezi sa uvođenjem obaveznog testiranja na koronavirus u javnom sektoru, jer se čeka da vlada dostavi obrazloženje svoje odluke do petka.

On nije želeo da prejudicira odluku o inicijativi stranke Most o referendumu kojim bi bila zabranjena upotreba kovid potvrda u javnom i državnom sektoru i regulisan rad Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Stranka Most će sutra objaviti da li je u dve sedmice uspela da skupi 370.000 potpisa građana za održavanje referenduma. Pojedini poslanici te stranke rekli su ranije da je skupljeno dovoljno potpisa.