“Kovid nema neku specifičnu pravilnost, za očekivati je da se više prenosi u zatvorenom”: Kisić Tepavčević o prelomnom toku epidemije

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Zamenica direktora Instituta “Batut”, Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da je, bez obzira što brojevi ohrabruju, virus još prisutan. Upozorava da je i sada itekako moguće dobiti infekciju sa najtežim komplikacijama.

Darija Kisić Tepavčević govorila je u Dnevniku RTS-a o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, smanjenju broja zaraženih, ali i povećanju broja pacijenata na respiratorima.

Rekla je da brojevi svedoče da je svaki dan manje laboratorijski potvrđenih slučajeva.

“Međutim, to apsolutno ne znači da virus nije prisutan u cirkulaciji, ne znači ni da je manje prisutan ni da mu je manji stepen aktivnosti, nego je ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva direktan odraz primene naših preventivnih mera”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Naglasila je da su se građani pokazali, pogotovo prethodnih nedelja, kao izuzetno odgovorni i savesni.

Kada je u pitanju porast broja osoba koje se nalaze na respiratoru, Kisić Tepavčevićeva ukazuje da je i sada itekako moguće dobiti infekciju sa najtežim komplikacijama.

“Bez obzira što ovi brojevi ohrabruju, to treba da nam bude podstrek da opet apelujemo da koristimo sve preventivne mere kako bi što pre stali na kraj ovom virusu”, poručuje Kisić Tepavčevićeva.

Sledi sezona respiratornih infekcija

Što se tiče prvog septembra, koji je označen kao prelomni trenutak u epidemiji, Kisić Tepavčević ukazuje da je svake godine to period kada je češće okupljanje u zatvorenim prostorima i kada je veći rizik prenošenja svih respiratornih infekcija.

Ponavlja da poštovanje svih preventivnih mera smanjuje rizik prenošenja infekcije na minimum.

“Sada nam sledi period i kada je sezona svih respiratornih infekcija, kovid-19 nije pokazao neku specifičnu pravilnost, sezonalnost. Međutim, za očekivati je da se više prenosi kada više boravimo u zatvorenim prostorima”, navodi Kisić Tepavečevićeva.

“Deci objašnjavati da su mere rutina, a ne kazna”

Ističe da deci treba objašnjavati da su mere nešto što je neophodno i da se ne shvata kao neka kazna, ili nešto što se mora, već nešto što je postalo rutina i deo svakodnevice.

“Izuzetno je značajna saradnja i nastavnika i roditelja. Ono što je jako bitno jeste da i nastavnici i osoblje koje radi u školama, kao i roditelji, treba da obrate pažnju na decu, i da ako imaju bilo koji simptom i znak infektivne bolesti, ne šalju dete u školu”, poručila je Darija Kisić Tepavčević.

Navodi da su škole, na osnovu izveštaja koje su poslale, spremne za početak školske godine.