Posle skoro tri decenije potpuno nova elektrana priključena na prenosni sistem električne energije Srbije Vetroelektrana Kovačica, snage 104,5 megavata, stekla je status povlašćenog proizvođača električne energije, i to kao prva potpuno nova elektrana, koja je posle skoro tri decenije priključena na prenosni sistem električne energije.

Sticanjem statusa povlašćenog proizvođača električne energije, kojem je prethodilo ishodovanje upotrebnih dozvola za vetroelektranu, za 220 kV priključak na prenosni sistem Srbije, za telekomunikacioni priključak, za 20 kV priključak sopstvene potrošnje, licence za proizvodnju električne energije, završen je razvoj projekta i započeta je eksploatacija vetroelektrane, koja je od početka godine bila u probnom radu.

Vetroelektrana Kovačica sastoji se od 38 vetrogeneratora tipa General Electric 2.75-120 koji su pomoću 6 strujnih krugova povezani na 33/220 kV transformatorsku stanicu VE Kovačica, a dalje preko priključno-razvodnog postrojenja i priključnog dalekovoda 220 kV povezani na prenosni sistem Srbije.

Prema zvaničnim podacima, do priključenja VE Kovačica, poslednja potpuno nova elektrana koja se priključila na prenosni sistem koji čine 400 kV, 220 kV i 110 kV, bila je HE Pirot koja se priključila 1990. godine.

Razvoj VE Kovačica je počeo 2012. godine. Građevinska dozvola ishodovana je 2014. godine, a privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije 2015. godine.

Vlasništvo nad projektom je 2016. godine preuzela izraelska kompanija Enlight, a upravljanje razvojem projekta i izgradnjom od početka do kraja povereno je kompaniji New Energy Solutions.

Kompanija New Energy Solutions, sa svojim podizvođačima, radiće poslove sveobuhvatnog upravljanja i održavanja vetroelektranom Kovačica, u skladu sa potpisanim ugovorom.

Vrednost realizovanog projekta je 189 miliona evra, finansiranog od strane konzorcijuma koji se sastoji od EBRD, Erste Grupe i Erste Bank Srbija, a pokriva Euler-Hermes ECA.

Tokom izgradnje Vetroelektrane Kovačica, bilo je angažovano više od tri stotine radnika i stručnjaka iz različitih sfera.

Projekat ima višestruki značaj – doprineće ostvarenju nacionalnog cilja da do 2020. godine proizvodi i troši 27% zelene energije, doprineće smanjenju emisije CO2.

Direktnu korist ima lokalna samouprava kojoj je nakon sticanja upotrebne dozvole uplaćeno 37 miliona dinara poreza za 7 meseci ove godine, i takav trend će se nastaviti dok traje životni vek elektrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.