Kovačevski: “Vlada je odobrila francuski predlog za početak pregovora sa EU”

0
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas popodne da je njegova vlada odobrila francuski predlog za početak pregovora sa EU i potvrdio da će prva međuvladina konferencija biti održana 19. jula.

“Na osnovu zaključaka koji je danas izglasalo sobranje, vlada je donela odluku za odobravanje predloga francuskog predsedništva EU od 20. juna. Ovom odlukom započinjemo proces pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU”, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare na kojoj bili i ministri u njegovoj vladi.

Današnjom sednicom vlade, kako je istakao premijer Severne Makedonije, “završavamo još jedan objektivno istorijski korak za našu zemlju”.

“Imamo Pregovarački okvir u kojem su makedonski jezik i identitet zaštićeni, istorijska ptanja su van (Pregovaračkog) okvira, a mi smo već na korak od održavanja prve međuvladine sednice Severne Makeonije sa EU, koja će označiti početak pregovora sa Unijom”, rekao je Kovačevski i potvrdio da će prva međuvladina konferencija biti održana u utorak 19. jula u Briselu.

Sobranje Severne Makedonije usvojilo je danas većinom glasova zaključke kojima se vlada obavezuje da prihvati francuski predlog za početak pregovora sa EU i da u tom procesu zaštiti identitetske osobenosti makedonskog naroda, jezik i istoriju.

Za zaključke, kojima se vlada zadužuje da nastavi proces sa EU i usvoji ponuđeni Pregovarački okvir, glasalo je 68 poslanika vladajuće koalicije oko SDSM i DUI i albanskih opozicionih partija.

Poslanici koalicije opozicione VMRO DPMNE i partije Levica, koji smatraju da je predlog štetan za njihovu zemlju i da vodi bugarizaciji, pre glasanja su napustili salu.

Prema francuskom predlogu, koji je sobranje podržalo i zadužilo vladu Dimitra Kovačevskog da ga prihvati, prva politička međuvladina konferencija bila bi održana nakon što Skoplje usvoji taj dokument, a druga sa otvaranjem poglavlja tek posle promene Ustava radi uvođenja Bugara, što je jedan od uslova Sofije.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije, koja već 17 godina ima status kandidata za članstvo.