Kota 122: Bogataši koji žele da produže život i odlože smrt (i sebi i svima nama) – Velika analiza u novom Nedeljniku

0
Milijarder Piter Til. Fotografija: EPA/JIM LO SCALZO

Potraga za “ključem besmrtnosti” ponekad zaliči na neku bespotrebnu preokupaciju negativaca iz filmova o superherojima – bespotrebnu jer se zna ko u toj priči i njenom srećnom kraju pobeđuje. Ipak, van fikcije, sve veći broj bogatih iz Silicijumske doline – dakle najbogatijih među rajom – upravo ulaže ogromne svote novca u kompanije i startapove koji, potom, ulažu svoje napore u traganje za eliksirom mladosti.

Ako već ne mogu da “pobede” smrt, i niko nije pobegao od ovog neprijatelja, računica je jasna – ono bar da pokušaju da je odlože, ili spreče razvoj bolesti koje se uobičajeno povezuju sa starenjem. Aktuelni “negativci” u ovoj postavci imaju win-win situaciju, potencijalno profitirajući finansijski, ali i ljudski. Kako reče jedan od urednika u jednom nedeljniku kada se raspravljalo o ovoj temi: “Opraštam im sve ako nam produže život.” Uostalom, ako se stvari pojednostave i banalizuju, čemu novci ukoliko ne bude dovoljno vremena i zdravlja da se potroše!?

Jedan od “očeva osnivača” Sjedinjenih Država Bendžamin Frenklin govorio je da su u životu izvesne samo dve stvari – smrt i porez. Ipak, dok razni “pejpersi” prikazuju da superbogati više vole “poreske rajeve” na tropskim ostrvima od plaćanja nameta svojim maticama, imućni se sada igraju i sa drugom izvesnošću u Frenklinovoj tezi. Njihovi napori da odlože smrt su u toku.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. februara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs