Kostić (SANU): “Ove nedelje će biti okončan prvi krug izbornog ciklusa”

0
Nedeljnik

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da će ove nedelje biti okončan prvi krug izbornog ciklusa, kada će Predsedništvo SANU doneti odluku o kandidatima za izbornu skupštinu koja će se održati 4. novembra, prenosi N1.

Kostić je, na konferenciji za novinare, rekao da Akademija nije mirovala tokom pandemije i da se polako privodi kraju izborni ciklus, koji je počeo u oktobru 2020. godine.

Akademija ima 124 redovna i dopisna člana, što je naspram broja stanovnika najmanje u regionu, konstatovao je Kostić.

On je dodao da ne može govoriti o imenima kandidatima, ali radi se o 37 kandidata iz osam odeljenja za dopisne članove, 13 akademika koji su kandidati za redovne članove i šest kandidata iz reda inostranih.

Krajem avgusta ili početkom septembra, naveo je Kostić, može se očekivati da njihove biografije i referentni podaci budu dostupni javnosti.

Kostić je rekao da će SANU ubuduće na tri-četiri meseca držati konferencije za novinare kako bi najavili svoje aktivnosti, podsećajući da je to bila praksa i pre ove pandemije kovid -19.

On je najavio da će već sutra biti održan naučni skup „Zaštita, očuvanje i afirmacije srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“, a u petak 4. juna „Kovid-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme“.

Kostić je rekao da će u utorak 15. juna biti obeležen Dan biblioteke SANU, 180 godina rada, a 18. juna okrugli sto sa temom „Inkluzija Roma u Srbiji“.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-489-od-27-maja/