Kostić: “SANU ima ulogu čuvara sećanja i kritičkog tumača istorije”

0
Foto Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da ova institucija “ima važnu ulogu čuvara sećanja i kritičkog tumača istorije”.

“Čini mi se – oprostite na pretencioznosti – da smo na nekim od nasipa koji nas štite od poplave zaborava ostajali sami ili u uskom krugu institucija i pojedinaca koji te nasipe brane “, rekao je Kostić za današnju Politiku.

SANU je, naveo je, “u saradnji sa drugim institucijama, u obavezi da učestvuje u definisanju vrednosti koje ćemo u našem kolektivnom zavežljaju preneti preko brisanog prostora globalizacije – naš jezik, pismo, naučne doprinose, kritički sagledavanu istoriju, našu pisanu reč, muziku, likovnu umetnost, naš doprinos civilizaciji, ali i razumevanje naših razdora i podela”.

Kako je akademik Kostić rekao, uveren je da je čuvanje identiteta “preduslov slobodne, uspravne i kreativne komunikacije sa svetom koja nam je neophodna, kao i samorazumevanja i samopoštovanja, bez kojeg smo u trenutnom istorijskom, političkom i kulturnom lavirintu izgubljeni”.

“Tradicija, istorija, jezik i kultura su naše Arijadnino klupko još od daleke 1842, kada je osnovan naš istočnik – Društvo srpske slovesnosti”, naveo je Kostić.