Kostić: Pobeda nad koronavirusom prilično daleko

0
Fotografija: Oksana Skendžić/Arhiva Nedeljnika

(Beta) – Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je otvarajući simpozijum “Kovid-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme”, da je pobeda nad koronavirusom prilično daleko.

On je rekao da na današnjem skupu žele „da postave pitanje šta nam je to pandemija oduzela, odnosno šta nam je pod znacima navoda dala“, u smislu nečega „što bi bilo prosvetljenje medicinske struke kuda i kako dalje da idu, da li će bilo šta posle ovih iskustava moći da ostane isto“.

„U razgovoru sa ministrom složili smo se da bojazan stoji da smo trijumfalistički počeli da verujemo da smo sa prvim zracima letnjeg sunca pobedili. Bojim se da je pobeda još prilično daleko“, rekao je Kostić.

Kostić je naveo da je potrebno da se predstavnici medicinske struke skupe, da jedni druge saslušaju čak i ako ne misle isto, i donesu neke zaključke.

On je rekao i da je SANU na početku pandemije korona virusa napravio Komisiju koja je uradila „ogroman posao“ i dodao da su njeni članovi autori ovog simpozijuma.

Tokom današnjeg simpozijumu „Kovid-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme“ biće održane tri sesije: „Šta smo do danas saznali o kovid-19 infekciji?“, „Komplikacije kovid-19 infekcije“, „Naučni projekti članova SANU i članova odbora SANU: istraživanja u oblasti kovid-19“.

Kostić je najavio da će 21.juna u Novom Sadu biti održana konferencija koja će kroz sociološke i filozofske dimenzije pokušati da odgovori na pitanje o „društvu posle kovid-19“.

Simpozijumu su prisustvovali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa epidemiolog Predrag Kon i imunolog Srđa Janković, kao i drugi stručnjaci iz oblasti medicinskih nauka.