Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici počelo je sa sakupljanjem informacija oko ulaska vakcina protiv koronavirusa iz Srbije u opštinama na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, potvrdio je za RSE glavni tužilac u Mitrovici, Šućri Sula.

Kako je rekao, istraga se vodi kako bi se prikupile informacije i utvrdilo da li su farmaceutski proizvodi na Kosovo ušli iz Srbije, ilegalnim kanalima ili ne, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Ne možemo reći ništa oko ulaska a bez da znamo kako su ušli ti proizvodi i ko su osobe koje su ih donele”, naveo je on.

Kako je dodao, mogućnosti da vakcine iz Srbije uđu na Kosovo nezakonitim putem su mnoge.

„Ukoliko budemo imali dokaza da su one prokrijumčarene – jer treba da postoji jedna autorizacija za njihovu upotrebu – i ukoliko su one nezakonite, počećemo sa krivičnim procedurama protiv onih osoba koje su to učinile“, naveo je on.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, povodom kritika iz Prištine zbog slanja vakcina, da Srbiju niko neće sprečavati da brine o životima svog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

„To što kontrolišu administravne prelaze ne znači da mogu da zaustave život. Nismo slali topove i tenkove, nego lekove i vakcine. Spremni smo da šaljemo i Albancima. Ali nemojte da kažete da smo nekog ugrozili“, rekao je Vučić.

On je upitao albanske političare koju je tačku Briselskog sporazuma Srbija na taj način prekršila. „Gde je to prekršen sporazum? Nemojte da izmišljate gluposti, nego recite koja tačka, koji član, koji stav? Srbija je ispunila sve iz tog sporazuma a oni nisu ni Zajednicu srpskih opština“, rekao je on.

Kosovska vlada je saopštila da na osnovu informacija Carine i Granične policije nema podataka da su vakcine protiv koronavirusa ušle na sever Kosova iz Srbije preko zvaničnih puteva.

“Ako su ove vakcine na Kosovo ušle preko ilegalnih puteva, onda će kosovske institucije preduzeti potrebne zakonske mere protiv osoba uključenih u ovu ilegalnu aktivnost, šverc lekovima”, stoji u reakciji.

Kako se dodaje, uvoz medicinskih proizvoda mora da bude u skladu sa pravilima za uvoz i uz autorizaciju Agencije za medicinske proizvode i opremu, bilo da se radi o regularnom uvozu ili donaciji.

“Ako se proizvod ne pridržava ove redovne procedure, onda se on smatra ilegalnim proizvodom, dok će nadležni organi poduzeti odgovarajuće pravne radnje”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da kosovske institucije nisu imale zvaničnu komunikaciju sa institucijama Srbije u vezi ovog pitanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.