(Beta) – Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo je u obraćanju poslanicima Skupštine Prištine rekao da se „Kosovo uvek može osloniti na njegovu zemlju“.

„Znate da u potpunosti možete računati na Italiju. Italija je tome bila svedok od početka 12. juna 1999. godine, kada su naši vojnici ušli na Kosovo. Od tada nastavljamo da održavamo bezbednost u vašoj zemlji. Istorija je pokazala da ono što se dešava ovde bez sumnje ima neposredne posledice u Evropi i kod nas“, rekao je on.

On je prethodno, posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervala Švarc, izjavio da se „liberalizacija viznog režima za Kosovo mora desiti vrlo brzo“.

„Italija je uverena da će Kosovo biti u Evropi i da će se liberalizacija viznog režima dogoditi što je pre moguće. Podstičemo Kosovo da napreduje ka postizanju rezultata. Kosovo ne treba da se plaši dijaloga već da ide dalje“, rekao je italijanski šef diplomatije na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom Švarc.

On je dodao da je Italija zainteresovana da pomogne „ekonomski rast i borbu protiv korupcije na Kosovu, a tokom njegove posete ambasador Italije na Kosovu Nikola Orlando i kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati potpisali su sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja“.

„Potrebno hitno ukidanje viza za Kosovo“ 

Di Majo je izjavio i da se „liberalizacija viznog režima za Kosovo mora desiti vrlo brzo“.

„Italija je uverena da će Kosovo biti u Evropi i da će se liberalizacija viznog režima dogoditi što je pre moguće. Podstičemo Kosovo da napreduje ka postizanju rezultata. Kosovo ne treba da se plaši dijaloga već da ide dalje“, rekao je italijanski šef diplomatije na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gervalom Švarc.

Italija je zainteresovana da pomogne ekonomski rast i borbu protiv korupcije na Kosovu, rekao je Di Majo.

„To smo dokazali danas potpisivanjem bilateralnog sporazuma. Sa ministrom smo se dogovorili da nastavimo ovaj put za jačanje saradnje dve zemlje. Put reformi koje bi Kosovo trebalo da preduzme i približavanje EU“, rekao je on.

Ministarka Gervala Švarc je rekla da će potpisivanje sporazuma za ukidanje dvostrukog oporezivanja učiniti ekonomsku saradnju manje birokratskom i uticaće na „direktna strana ulaganja Italije na Kosovu“.

Ona je rekla da je veza dve zemlje jaka i da je „Italija prijatelj Kosova“.

„Pre nekoliko nedelja održali smo zajedničku vojnu vežbu na Kosovu. Naša zemlja je posvećena članstvu u EU i NATO. Veza Italije i nas vrlo je živahna i vrlo stara. Imali smo odličan sastanak u pogledu atmosfere i rezultata“, rekla je Gervala.

Predviđeno je da se italijanski ministar tokom posete Prištini sretne sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Glaukom Konjufcom.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik-poklon-lupen/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-poklon-lupen/

Komentara

 1. Zoma
  22. јун 2021. 22:16

  Kosovo je Srbija pa bih preporučila Italijanima da brinu svoju brigu i dalje ruke od srpske teritorije,od Srbije.

 2. Vitez Koja
  22. јун 2021. 22:46

  Hvala vam za podršku za naše građane iz pokrajine.Vrlo rado će se odazvati liberalizaciji viza i nadam se da će većina stanovništva iz naše pokrajine Kosovo i Metohije da se preseli u Italiju.Onda možete da uživate do mile volje sa tako divnim narodom, koji će vas sigurno prosvetiti i doprineti unapređenju razvoja Italije.Od srca vam želim.

  1. BGD
   23. јун 2021. 13:36

   Bravo za odgovor,svaka cast.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.