Kosovo postalo predizborno pitanje u Americi, Grenel optužio Bajdena za politizovanje pregovora: “Sad će građani Kosova i Srbije morati da čekaju do novembra…”

0
Profimedia

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije, optužio je u saopštenju objavljenom i na Tviteru izvesnog predsedničkog kandidata i bivšeg potpredsednika Amerike Džoa Bajdena za “politizovanje pregovora između Kosova i Srbije”.

“Dok je bio potpredsednik Bajden je uživao u medijskim napisima da je on diplomatski ‘teškaš’ administracije, uprkos tvrdnjama njihovog državnog sekretara da je Bajden ‘promašio skoro svako veće pitanje iz domena nacionalne bezbednosti i spoljne politike u poslednje četiri decenije.

“Nije, zato, iznenađenje što je Bajden nastavio da donosi samo praznu priču i prazna obećanja narodima Kosova i Srbije.

“On je danas pretvorio pregovore između dve strane u pitanje za američke predsedničke izbore. Time je garantovao da se ništa neće dogoditi pre novembra i da će građani Kosova i Srbije morati da čekaju – ponovo – da političari prestanu da ih koriste.

“Za razliku od Bajdenovog pristupa da se mnogo priča a ništa ne uradi, Trampova administracija usredsredila se na pravljenje prvog koraka ekonomske normalizacije između Kosova i Srbije. U tom smislu, predsednik Tramp je nadgledao uspešno potpisivanje tri različita ugovora između Beograda i Prištine o vazduhoplovnom, železničkom i automobilskom saobraćaju.

“Ukratko, predsednik Tramp je postigao odavno neophodne rezultate, a Džo Bajden opet samo priča, baš kao što je radio tokom četrdeset godina u Vašingtonu. Građani Kosova i Srbije znaju da osam godina praznih obećanja Obame i Bajdena ne može da se poredi sa delima Trampove administracije.”

Podsetimo, krajem juna trebalo je da se u Vašingtonu upriliči susret političkih lidera iz Beograda, Prištine i Bele kuće, na kojem je, kako je Grenel najavljivao, trebalo da se postigne još dogovora iz domena ekonomije.

Ipak, zbog optužnice protiv Hašima Tačija i odustajanja Avdulaha Hotija, do tog sastanka nije došlo.