“Kosovo je ipak Srbija”: Srpske zastave i skandiranje na utakmici Češke i Kosova, uprkos upozorenjima UEFA

0
Foto: Profimedia

Evropska kuća fudbala pre nekoliko dana objavila je, znajući šta se sprema, da na utakmicu reprezentacija Češke i Kosova u Plzenju, ne smeju biti unete druge zastave osim čeških i naglasila da politici nije mesto na stadionu.

To naravno nije sprečilo neke navijače Češke da na stadion za tu utakmicu unestu zastave Srbije, kojima su mahali dok se intonirala kosovska himna.

Srpske zastave na zvuke kosovske himne pojavile su se na mestu gde obično na utakmicama sedi tvrdo jezgro navijača tima iz Plzenja a u 18. minutu čulo se i skandiranje “Kosovo je ipak Srbija”, prenosi N1.

Fudbalski savez Češke apelovao je danima da se češki navijači suzdrže od bilo kakvih političkih gestova i izražavanja solidarnosti sa Srbijom povodom Kosova, kako UEFA ne bi kaznila češku reprezentaciju oduzimanjem poena u toj važnoj kvalifikacionoj utakmici za EURO 2020.

Međutim, njihove molbe nisu uslišene.

“Pred utakmicu smo zabeležili i jedan izgred kada je blizu hotela došlo do sukoba oko 20 navijača”, saopštila je portparol policije u Plzenju Dagmar Brožova.

Blizu hotela u kome su bili smešteni navijači gostujućeg tima grupa od oko 20 čeških navijača napala je kosovske a specijalci češke policije sa psima intervenisali su, razdvojili obe grupe i priveli češke navijače, dok su sproveli kosovske navijače do hotela a zatim i sve do stadiona, javljaju češki mediji.

Utakmica Kosovo-Češka ocenjena je kao manifestacija visokog rizika i u Plzenj su stigla pojačanja iz Praga uključujući tu i konjičku policijsku jedinicu.