KOS je planirao da uhapsi Kučana i još pet ministara da bi sprečio otcepljenje Slovenije – Kako to radi vojna služba

1
Profimedia

Nazivaju je najtajnijom tajnom službom. I danas je zovu KOS, što je skraćenica za Kontraobaveštajnu službu, što je bio njen pogrešan naziv. Pravo ime joj je bilo Uprava bezbednosti. Danas se zove Vojnobezbednosna agencija (VBA).

O operativcima KOS-a i danas se ispredaju legende, veo tajne koji ih je okruživao stvarao je oko njih oreol uniformisanih Džejms Bondova, iako je u stvari reč bila o vojnim oficirima koji su retko kad iskakali iz okvira državnih naređenja. Nema značajnijeg događaja u bivšoj Jugoslaviji u kojem nisu učestvovali, a nastali su iz Trećeg odseka Ozne koji je štitio Oružane snage Jugoslavije, radio kontraobaveštajne zadatke i stvarao obaveštajnu mrežu u JNA.

Nedeljnik je u prethodnom periodu razgovarao sa više bivših pripadnika KOS-a koji su neposredno učestvovali u mnogim događajima koji su doveli do kraja Jugoslavije, ali i u događajima posle toga. I pored toga što su izneli dosta javnosti nepoznatih detalja, ipak je utisak da nisu otkrili sve što znaju. Imena mnogih su zaštitili.

Naši sagovornici danas otkrivaju da je KOS 1990. godine predlagao da se spreči izlazak Slovenije iz SFRJ tako što će izvesti akciju hapšenja Milana Kučana i još petorice ministara u tamošnjoj vladi. Optužbe su bile secesionizam, kao i nabavka oružja i vojne opreme. Plan se sastojao od toga da se istovremeno uhapsi Kučan, a zajedno sa njim i slovenački ministri unutrašnjih poslova, odbrane, ekologije, industrije i poljoprivrede.

Plan je propao, a KOS je i dalje pratio šta se dešava u toj republici. Tako danas svedoče i da su znali da je slovenačko rukovodstvo ozbiljno u nameri da 25. juna 1991. godine proglasi nezavisnost, ali i da je stiglo oružje iz inostranstva koje može da se upotrebi u ratu.

Veliko istraživanje objavljeno je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Naslovna strana novog Nedeljnika

1 KOMENTAR

  1. U razgovoru sa novinarima N1, gospodin Kljujić je rekao-Slušaj da ti kažem, CIA i NKVD su bile male mace za KOS. Silna avnojevska bratija i dan danas nema milosti prema ovom narodu. Dokle? Pa sve dok se u Crvenoj Tvrdjavi, na krsadnom plošćadu, ne probode srce toj nemani, glogovim ko’ce.

Comments are closed.