Korporacija „Tojo Tajer” postavila kamen temeljac za izgradnju nove fabrike guma u Inđiji, kao prvo grinfild ulaganje kompanije u Evropi

  0

  Japanska kompanija „Tojo Tajer Srbija” postavila je kamen temeljac za svoju visokotehnološku fabriku za proizvodnju guma u Inđiji, kao prvu grinfild investiciju ove kompanije u Evropi vrednu preko 380 miliona evra.

  Ceremonija postavljanja temelja održana je 15. decembra u Inđiji, uz prisustvo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Njegove ekselencije ambasadora Japana u Republici Srbiji Takahira Kacumate, gradonačelnika Inđije Vladimira Gaka i predsednika i generalnog direktora kompanije „Tojo Tajer” Takašija Šimicua. Takođe, svečanoj ceremoniji su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministarka ekonomije Anđelka Atanasković, kao i specijalni gost, proslavljeni srpski reprezentativac Dragan Stojković Piksi, koji simbolizuje posebnu sponu između srpske i japanske kulture.

  „Tojo Tajer” je svetski poznati proizvođač guma koji u Srbiju donosi vrhunsku poslovnu praksu zasnovanu na japanskom modelu kvaliteta, sa najsavremenijom tehnologijom u razvoju proizvodnog procesa i sertifikovanim standardima zaštite životne sredine. U okviru pogona u Inđiji otvaraju se radna mesta za 560 zaposlenih, sa godišnjom proizvodnjom od pet miliona guma svetskog kvaliteta za evropsko, rusko i severnoameričko tržište.

  Ovo je toliko važna i vredna stvar za Srbiju da ne mogu da pronađem prave reči da to i iskažem. ’Tojo Tajer“, investicija od 382 miliona evra, najveća je japanska investicija u našoj zemlji do sada. Ovde će raditi oko 560 radnika i proizvodićemo gume koje su poznate u svetu po imenu ’Tojo Tajers’, ’Nitto’ i ’Silverstone’. U Inđiji je trenutna stopa nezaposlenosti 3,7 odsto, a verujem da posle ove investicije u kompletnom sremskom okrugu ovog problema gotovo da više neće ni biti. Ukupan izvoz kompanije ’Tojo Tajer’ iznosiće 240 miliona evra, što je stavlja u poziciju najvažnijeg i najmoćnijeg izvoznika sa teritorije Republike Srbije. Posebnu zahvalnost dugujem svim ljudima iz Japana i naše zemlje koji su uspeli da ostvare dolazak ovako važne i moćne kompanije u Srbiju. Ovo smatram velikom pobedom Srbije jer nije nimalo lako dovoditi investitore u okolnostima pandemije Kovid-19. A mi danas, usred trećeg talasa, postavljamo kamen temeljac. Posle ovog velikog uspeha, prve Tojo Tajer fabrike u Evropi, očekujemo još investicija iz Japana“, rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

  Korporacija „Tojo Tajer” je izabrala je Srbiju kao destinaciju za svoju prvu grinfild investiciju u Evropi, a generalni direktor kompanije Takaši Šimicu istakao da će fabrika u Inđiji imati ključnu ulogu u daljem razvoju japanskog giganta.

  Fabrika u Srbiji će snabdevati mnoga tržišta u Evropi, preko Bliskog istoka i Afrike, do Severne Amerike. Postrojenje u Inđiji jeste osma ’Tojo Tajer“ fabrika guma na svetu, ali će nesumnjivo imati ključnu ulogu u našem globalnom lancu snabdevanja. Bez Srbije nema ni daljeg rasta kompanije ’Tojo Tajer’. Veoma smo zadovoljni i ponosni što ćemo otvoriti ovoliki broj novih radnih mesta i na taj način dodatno pomoći dalji razvoj srpske ekonomije, ali i opšti napredak Opštine Inđija“, naglasio je predsednik i generalni direktor kompanije „Tojo Tajer“ Takaši Šimicu.

  Postrojenje će biti izgrađeno na površini od 64 hektara građevinskog zemljišta u Inđiji, a završetak radova je planiran za proleće 2022. godine.

  Očekuje se da će kompleks fabrike guma, koji će u svom sklopu takođe imati i poligon za ispitivanje guma, godišnje proizvoditi pet miliona jedinica za evropsko, rusko i severnoameričko tržište.

  Kao i u svim svojim pogonima širom sveta, japanska kompanija posvećena je primeni međunarodnih standarda u pogledu bezbednosti na radu, odnosno zaštite životne sredine. Globalna filozofija „Tojo Tajer grupe“ na polju zaštite životne sredine i promocije ekološki svesnog poslovanja i aktivnosti biće implementirana i u Srbiji.

  Na svečanoj ceremoniji u Inđiji učestvovali su i poslovni partneri korporacije „Tojo Tajer“ i predstavnici lokalne samouprave.

  Tokom svečanosti, NJ.E. ambasador Japana u Republici Srbiji, Takahiro Kacumata, oslikao je desno oko tradicionalne japanske lutke Daruma koje simboliše istrajnost i sreću, prema verovanju da se na ovaj način postavlja cilj. Kada se cilj ostvari, iscrtava se i  levo oko lutke, te je na ovaj način obeležena želja da radovi na izgradnji fabrike teku bezbedno i po planu.

  Događaj polaganja kamena temeljca je održan u skladu sa svim merama predostrožnosti i zaštite, prema preporukama nadležnih organa, u okolnostima epidemije korona virusa.