Koronavirus u zatočeništvu: Druga strana pandemije

  0

  Proglašenjem svetske pandemije koronavirusa naša svakodnevica drastično je promenjena. Granice se zatvaraju, letovi otkazuju, rafovi prazne, a nadležni preporučuju dodatnu brigu o  bližnjima i starijima. Međutim, šta je sa onima koji su izuzetno ugroženi, ali su za nas nevidljivi, jer svoj život provode u zatočeništvu? Govorimo o svim onim ženama, muškarcima, devojčicama i dečacima zarobljenim u nemilosrdnom lancu trgovine ljudima. Kako će se oni izboriti sa koronavirusom ukoliko se zaraze? Mnogi od njih već boluju od raznih bolesti, a lekarska nega, zdrava hrana i lekovi za njih su nedostupan luksuz. Možda je pravo pitanje da li će mnogi od njih uopšte preživeti ovu opasnu pandemiju.

  Žrtve trgovine ljudima nisu u prilici da preduzmu sve neophodne mere zaštite od ove opasne pošasti, jer život provode zaključane u mračnim i vlažnim podrumima i skrovištima. Kako im je sloboda kretanja ograničena, verovatno i ne znaju da je svet trenutno stao i da su napori većine država usmereni ka suzbijanju širenja pandemije.  One jedu, spavaju i žive u skučenim prostorijama, bez mogućnosti da vode računa o ličnoj higijeni. Nemaju grejanje, vodu ni struju, a u jednom skrovištu, na samo nekoliko kvadratnih metara smešteno je više njih. To znači da veoma lako jedni drugima prenose zaraze, a aktuelan virus najpoznatiji je po brzoj transmisiji.

  Verovatno i ne znajući da su u opasnosti, žrtve eksploatacije nastavljaju sa ilegalnim aktivnostima na koje su svakodnevno prinuđene i koje nisu birale. Dok broj obolelih od korone u svetu ubrzano raste, one i dalje imaju svakodnevan kontakt sa novim strancima, što ih čini potpuno izloženim. Ko će sprečiti da se ne zaraze žene primorane na seksualnu eksploataciju ili muškarci koji rade u ekstremnim, nehumanim uslovima? Trgovci ljudima? Makroi? Ili možda vlasnici plantaža i fabrika koji značajno profitiraju od mukotrpnog prinudnog rada? Odgovor je jasan – niko od njih.

  Koronavirus utiče na sve pore života, pa tako značajan efekat ima i na globalnu ekonomiju jer pojedina svetska tržišta doživljavaju pad i preko 20 odsto. Mnoge privredne grane i unosne svetske industrije trenutno trpe snažne finansijske udare zbog proglašenja pandemije. Nemilosrdni trgovci ljudima širom sveta strahuju za svoj biznis koji iako je ilegalan, predstavlja jednu od najunosnijih kriminalnih aktivnosti. Procene Međunaronde organizacije rada su da kriminalci godišnje od trgovine ljudima zarade ukupno 150 milijardi dolara, koji su trenutno pod znakom pitanja zbog ubrzanog širenja COVID-19. Njihove žrtve primorane su na život na margini i težak prisilni rad u surovim uslovima, bez mogućnosti privremenog odsustva.

  Važno je istaći da su ove grupe posebno podložne zarazi, jer su uglavnom već narušenog zdravstvenog stanja – obolele od side, ili drugih polno prenosivih bolesti koje nisu na vreme lečene, te su ostavile trajne posledice po njihovo zdravlje. Kardiovaskularni i respiratorni problemi prisutni su kod velikog broja žrtava eksploatacije, kao i tuberkuloza i hepatitis. Upravo ovi hronični bolesnici su prema navodima Svetske zdravstvene organizacije najviše ugroženi ukoliko se zaraze koronavirusom. Iako putem medija pratimo broj žrtava svetske epidemije, ukoliko neko u lancu trgovine strada baš od ovog virusa, mi to nikada nećemo ni saznati. COVID-19 je izazvao pandemiju koja je zadesila ceo svet ove 2020. godine i samo pričom koja rezultuje odgovornim ponašanjem možemo pomoći sebi i drugima. Ali u vrtlogu informacija o pandemiji ne zaboravimo i na pošasti koje nas svakodnevno okružuju – jer u lancu trgovine ljudima svakodnevno imamo nove žrtve, a i one su nečija deca, mame, tate, bake, deke i prijatelji.

  Naš karantin će, koliko god bio strašan, u jednom trenutku proći. Sa druge strane, izolacija u kojoj žive žrtve trgovine ljudima traje godinama, decenijama, ili pak čitav životni vek. One su u ovim neizvesnim trenucima, kada se svi povlačimo u svoje domove, osuđene na nemilost ljudi u čijem su vlasništvu. Iz tog razloga, ovim putem šaljemo poseban apel kojim želimo da sačuvamo živote. Ukoliko sumnjate da se neko u vašoj okolini nalazi u eksploatisanom odnosu ili ropskim uslovima, ohrabrujemo vas da se javite na kontakt telefone navedene ispod i prijavite ovu nelegalnu, okrutnu aktivnost.  

  Srbija – SOS Telefon +381 11 785 0000

  Evropski broj za nestalu decu +116 000

  SAD +1 888 373 7888