Koronavirus u Srbiji: Više od 50 preminulih, “mere ukidati tek kada parametri budu na nuli”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 30.029 osoba, od kojih je pozitivno 15.425 dok su, nažalost, 54 osobe preminule.

Na respiratorima je 145 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 34.778 osoba, od kojih je bilo pozitivno 17.284 dok su, nažalost, 42 osobe preminule.

Epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, a na veliki broj pozitivnih na kovid uticali su mutacije i brže širenje virusa, protekli praznici i zimski raspust, kažu lekari.

Širom zemlje su gužve ispred kovid ambulanti, pune se i crvene zone, deo Кliničko bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” vratio se u kovid sistem.

Učenici nižih razreda nastavu će i sledeće nedelje pratiti neposredno, a stariji osnovci i srednjoškolci po kombinovanom modelu.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” podsetio je da se omikron varijanta koronavirusa brže prenosi i među mladima i da je u školskoj sredini važna dosledna primena svih preporučenih preventivnih mera.

Mnoge evopske zemlje beleže dnevne rekorde u broju zaraženih.

Buster doze vakcine protiv kovida povećavaju zaštitu od smrti od omikron soja do 95 posto kod ljudi starijih od 50 godina, saopštava britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost.