Koronavirus u Srbiji: Više od 1.200 zaraženih, EU o roku važenja kovid sertifikata, “omikron ima sposobnost neverovatne lakoće prenošenja…”

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U poslednja 24 sata, na teritoriji Republike Srbije, registrovano je novih 1.267 slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano 15.846 osoba.

Potvrđeno je da je preminulo 29 osoba.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 108 pacijenata.

Radovanović: “Omikron kao Jusein Bolt, možda postane Kasijus Klej ili Majk Tajson…”

Prof dr Zoran Radovanović, epidemiolog kaže da omikron soj koronavirusa ima sposobnost neverovatne lakoće prenošenja.

“Ako je ušao samo jedan zaraženi, tom soju virusa potrebna su dva do četiri dana da se broj novozaraženih udvostruči“, rekao je dr Radovanović, a prenosi Nova.rs.

On je dodao da se omikron u odnosu na klasične, prve sojeve koronavirusa, pet puta lakše i brže se prenosi.

„On se razlikuje i u svojoj strukturi. Na tom kritičnom, šiljastom proteinu, on ima 32 mutacije, a, recimo, omega je imao devet. Nisu sve one pogubne, ima i onih koje idu u našu korist. Ako zamislite taj virus kao čoveka – jedna mutacija čini da ima klempave uši, druga da je razrok, ali nažalost kod ovog soja ima mutacija koje podsećaju na Juseina Bolta i čine ga vrlo brzim, okretnim, hitrim. I videćemo u kojoj meri ima i tragova Kasijusa Kleja ili Tajsona – koliko brže i jače udara“, objasnio je dr Radovanović.

EMA: Vidno opala efikasnost vakcina protiv omikron soja

Efikasnost vakcina protiv omikron soja koronavirusa vidno je opala, izjavila je direktorka Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Кuk.

“Podaci koji su stigli nisu definitivni, ima ih veoma malo, međutim jasno je da postoji pad efikasnosti protiv omikron soja”, rekla je Кuk za “Fajnennšel tajms”, prenosi Rojters.

Prema mišljenju stručnjaka, kompletan ciklus vakcinacije može da zaštiti protiv teških oblika bolesti, međutim, prema pisanju lista, preliminarni dokazi pokazuju da buster doza mRNA vakcina može, barem delimično, da poveća nivo antitela.

“Ne znamo da li se pad efektivnosti može nadoknaditi buster dozama vakcine, još uvek je prerano”, rekla je Кukova.

Prema rečima direktorke EMA, odluka da li je protiv omikron soja potrebna posebna vakcina biće doneta kada se prikupi dovoljno naučnih dokaza da “postojeće vakcine ne deluju”.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je registrovano 1.029 novih slučajeva zaraze, a borbu sa kovidom izgubila je još 31 osoba.

Epidemijska situacija u Srbiji je stabilnija, ali lekari upozoravaju da nema prostora za opuštanje.

Epidemiolog i član Кriznog štaba dr Predrag Кon rekao je da se neprekidno reklamiraju dočeci Nove godine na trgovima, a da to do sada niko u Кriznom štabu nije ni odobravao ni podržavao.

“Sigurno neće biti nijednog epidemiologa, bar u Кriznom štabu, koji će podržati takve događaje. Činjenica je da, ili ćemo raditi proaktivno ili ćemo čekati kad krene porast pa onda preduzimati mere, ali jeftinije i bolje se prolazi kad se proaktivno radi”, naglasio je Кon.

Prema njegovim rečima, doček je okidač za prenošenje virusa. “To se ne može izbeći u trenutnoj situaciji”, dodao je Кon.

Naveo je i da se epidemijska situacija u Srbiji poboljšava iz dana u dan, ali da upozorava situacija sa omikron sojem i dolaskom naših ljudi iz inostranstva, gde omikron počinje vrlo ozbiljno da dominira.

Najnovija istraživanja pokazuju da četvoro od desetoro zaraženih koronavirusom nema nikakve simptome kovida 19. Najviše asimptomatskih slučajeva je među trudnicama i mladima.

Važnost EU sertifikata o vakcinaciji ograničena na 9 meseci

Evropska komisija usvojila je pravilo kojim se period važenja sertifikata o vakcinaciji ograničava na devet meseci odnosno 270 dana od pune vakcinacije.

Istovremeno, usvojena su i pravila o koordiniranju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.