Koronavirus u Srbiji: Više nismo na EU listi kovid bezbednih zemalja, epidemiološka situacija “preteća”, “bez mera i vakcinacije se ulazi u prirodan proces – svi će se zaraziti”

0

Prema poslednjim podacima, na teritoriji Republike Srbije registrovano je 5.831 novih slučajeva koronavirus, dok je na kovid-19 testirano 22.631 građana. Potvrđeno je da su 23 osobe preminule. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 129 pacijenata. Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 25,76 odsto.

Srbija je skinuta sa liste bezbednih zemalja Evropske unije po pitanju koronavirusa, saopštila je juče popodne EU, i time su ponovo uvedene restrikcije za putovanje građana Srbije u zemlje EU.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je “95 odsto pacijenata u naše tri kovid bolnice nevakcinisano, kao i više od 90 odsto onih koji fatalno završavaju”.

“Ako ne sprovedemo mere do kraja, ne kontrolišemo i ne obuhvatimo vakcinacijom što više ljudi, ući ćemo u nešto što se zove prirodan proces. To znači da će se svi zaraziti, oni koji imaju dobar imunitet ili su vakcinisani će preživeti, a nažalost, ceh će platiti oni najosetljiviji”, kaže Tiodorović.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da nove mere protiv korone ne bi ni bile potrebne kada bi se postojeće poštovale, ali, kako je dodao, “ne kaže da ne treba da se uvode ako su brojevi novozaraženih ovakvi kakvi su”. Naglašava da bi trebalo da nam “poraste svest” i da shvatimo da, ako želimo da se vratimo normalnom životu, “bez 70-80 procenata vakcinisanih ljudi mi ćemo se još nekoliko godina vrteti u začaranom krugu i boriti se sa ovom opakom bolešću”, upozorio je Đerlek.

“Kad god smo okrenuli leđa koronavirusu, napadao je jače i ubojitije…”

Direktorka kovid bolnice u Batajnici, dr Tatjana Adžić Vukičević, rekla je da je za vreme provedeno u kovid bolnici naučila da se radi o opakom, opasnom virusu i da, kad god smo mu okrenuli leđa, napadao je jače i ubojitije. Poručuje da je vakcinacija jedini izlaz.

“Okretanje leđa znači da nismo poštovali mere, nismo nosili maske i nismo se vakcinisali”, navela je Adžićeva, a prenosi RTS.

Prema njenim rečima, čarobnog štapića nema jedino rešenje je vakcinacija.

“Procesu masovnoj vakcinaciji moramo pristupiti sada i odmah, drugog rešenja nema”, naglasila je direktorka kovid bolnice.

Naglasila je da je da su pustili 105 kreveta u promet i da je ostalo još postelja koje se čuvaju za eventualno pogoršanje situacije.

U bolnicama u Šapcu i Loznici 75 hospitalizovanih

Sve je više novoobolelih i u Mačvanskom okrugu, epidemijska situacija je nestabilna, prenosi RTS. Doktorka Dragana Radojičić, načelnica centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Šabac rekla je da raste broj pregleda u Domu zdravlja i da je najveći broj  zabeležen u sredu.

“Ne možemo reći da su teške kliničke slike, najveći broj obolelih su dečjeg uzrasta i radno sposobno stanovništvo”, rekla je doktorka Radojićić.

Prema njenim rečima, najveći broj obolele dece je od 7 do 19 godina.

Situacija je, kaže, preteća, tako da je procenat pozitivnosti u Mačvanoskom okrugu već 30 odsto.

Navela je da se u Opštoj bolnici u Šapcu nalazi 39 pacijenata, od kojih je 5 u intenzivnoj nezi, a u Opštoj bolnici u Loznici 36.

Iako je vakcinacija prva preventivna mera, doktorka Radojičić ukazuje da je veoma mali odziv za imunizacijom u Mačvanskom okrugu.