Koronavirus u Srbiji: U Beogradu opet skok novozaraženih, “britanski soj dominira”, dve osobe preminule

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 8.249 osoba, od kojih je 298 pozitivno, dok su dve osobe preminule.

Na respiratorima je 11 pacijenata.

Podsetimo da je juče od ukupno 10.088 testiranih osoba, pozitivne bilo 353 osobe, dok su dve osobe preminule. Na respiratorima je bilo 11 pacijenata.

Presek po gradovima

Od 298 slučajeva koronavirusa, koliko je potvrđeno u poslednja 24 sata u Srbiji, najviše ih je u Beogradu – 84.

Novi Sad beleži 21 slučaj, Smederevo i Paraćin po 11 slučajeva. Niš i Priboj po 10, Zrenjanin i Кruševac po 9 i Prokuplje 7 slučajeva koronavirusa.

U ostalim mestima je manje od 7 novih slučajeva zaraze.

Dr Snežana Jovanović, direktorka laboratorije “Vatreno oko” Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da u Srbiji i dalje dominira britanski soj koronavirusa, ali da ima i delta soja.

“Bakterije i virusi ne znaju za granice. Dok smo bili zatvoreni, dominirao je onaj soj koji je bio početni. Nakon toga ljudi su krenuli da putuju, oni možda sporije putuju od mikroorganizama, ali smo sigurni da će nakon britanskog i delta soj postati dominantan, brže se širi i drugačija je klinička slika. Uglavnom su to simptomi prehlade, povišena temperatura, javlja se kao kašalj, neki nemaju gubitak čula i mirisa”, objašnjava Jovanovićeva.