Koronavirus u Srbiji: Sve više preminulih, “virus dolazi spolja u obrazovni sistem”, kovid propusnice i dalje “na stolu”

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 19.407 osoba, od kojih je 6.192 pozitivno na virus korona. Preminulo je, nažalost, 42 osobe, a na respiratore je priključeno 212 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 21.290 testiranih, njih 6.462 je bilo pozitivno, dok je nažalost 40 osoba preminula. Na respiratorima je bio 201 pacijent.

Prema poslednjim podacima, u najvećoj kovid bolnici u Batajnici smešteno je više od 700 pacijenata pozitivnih na koronu, u KBC “Dragiša Mišović” na lečenju je 170 kovid pacijenata, a skoro svaki četvrti zahteva kiseoničnu terapiju. U toj zdravstvenoj ustanovi na lečenju je i 40 dece, preneo je Tanjug.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je država na vreme obezbedila veliki broj vakcina koje stoje u magacinima, a da apeli koje je uputila da se građani vakcinišu nisu urodili plodom, kao ni podsticajne mere.

“Nije se zakasnilo sa merama nego sa vakcinacijom”, rekao je Đerlek uz konstataciju da delta soj napada nevakcinisane mlade ljude i da oni moraju da shvate da biraju između smrti i vakcine.

U kovid bolnici u Batajnici u poslednjih pet dana bitku sa koronavirusom izgubilo je petoro mladih nevakcinisanih, od kojih je najstariji imao 26 godina, a nisu imali pridružene bolesti, izjavila je direktorka te zdravstvene ustanove Tatjana Adžić Vukičević

Porodilja iz Pirotskog okruga (23), koja je zbog komplikacije sa kovidom pre nekoliko dana porođena carskim rezom u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, preminula je juče nakon što joj se naglo pogoršalo stanje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se broj zaražene dece menja iz sata u sat, da ima dosta pozitivne školske dece i da su po ovom što se sada vidi oni ozbiljni prenosioci bolesti.

Novi dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor Lazar Davidović, poručuje da su studenti medicine za primer, budući da je među njima visok procenat vakcinisanih.

Ministarstvo prosvete objavilo je po kojim modelima će raditi škole u Srbiji u toku pete nedelje rada.

Brnabić: Još uvek na stolu tema uvođenja kovid propusnica

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da je još uvek “na stolu” tema o uvođenju kovid propusnica u Srbiji i navela da je u Srbiji nešto više od 53 odsto populacije vakcinisano.

“Još uvek je na stolu tema kovid propusnica, koja se, koliko god sam pričala i ovde u Njujorku, koristi da bi se mladi motivisali da se vakcinišu. To nije mera koja će nas zaštiti od zaražavanja, pošto se možete zaraziti i napolju, već je motivišuća mera. Zato apelujem, molim, verujem u građansku solidarnost”, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja pred Generalnom skupštinom UN.

Кaže da treba da se zapitamo koje su granice individualne lične slobode i šta ona u današnjem svetu u ovim uslovima znači, kao i da li treba preispitati te stvari.

“Nemam odgovor i to je pitanje za filozofe i sociologe, i čovečanstvo će se baviti ovim pitanjima. Mislim i oslanjam se uvek na ličnu odgovrnost i ozbiljnost, na građansku solidarnost. Verujem i dalje u razgovor, edukaciju i apele, trenutno imamo nešto preko 53 odsto populacije koja je vakcinisana, u centralnim gradskim opštinama u Beogradu već 77 odsto vakcinisanih, tako treba i u celoj Srbiji”, rekla je ona.

Brnabićeva je navela da kod mladih od 18 do 30 godina starosti ima samo 21,5 odsto vakcinisanih, što je ljudski poražavajuće.

“Moji bratanci su se vakcinisali, pokažite da verujete u to, i da je to bezbedno”, poručila je premijerka.