Koronavirus u Srbiji: Svaki drugi testirani pacijent pozitivan, “molnupiravir izvanredan lek”, šta će doneti povratak u škole

0
Beta/(AP Photo/Armando Franca

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 30.998 osoba, od kojih je pozitivno 15.046 dok je, nažalost, 35 osoba preminulo.

Na respiratorima je 119 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 24.192, od kojih je bilo pozitivno njih 12.159, dok su nažalost, 32 osobe preminule. Na respiratorima je bilo 115 pacijenata.

Redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju, a stručnjaci upozoravaju da bi početak drugog polugodišta mogao povećati broj inficirane dece, jer se omikron brzo širi.

Кoordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima Zoran Bekić rekao je da ukoliko dođe do pogoršanja epidemijske situacije, planiraće se i otvaranje kovid sistema na Sajmu.

Epidemiolog i član Кriznog štaba Branislav Tiodorović istakao je da pandemija još nije prošla i da je sada prisutna flurona, mešavina koronavirusa i gripa.

Upozorio je da veliki broj ljudi sa omikronom prođe bez simptoma, ali da stariji, nevakcinisani i hronični bolesnici imaju tešku kliničku sliku.

Ponovio je da će jedino vakcinacija sprečiti širenje virusa i da će se epidemija zaustaviti kada dovoljan broj građana primi vakcinu.

A u Francuskoj, za to vreme…