Koronavirus u Srbiji: Šta će doneti povratak dece u školu i kakav je plan širenja “kovid sistema”

0
EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 1.544.900 slučajeva infekcije koronavirusom. Od posledica zaraze preminuo je 13.271 pacijent.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je registrovano još 12.159 slučajeva zaraze koronavirusom, od 24.192 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminule su još 32 osobe.

Na bolničkom lečenju nalazi se 2.841 pacijent, od kojih su 115 na respiratoru, navodi se na sajtu covid19.rs.

Redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju, a stručnjaci upozoravaju da bi početak drugog polugodišta mogao povećati broj inficirane dece, jer se omikron brzo širi.

Кoordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima Zoran Bekić rekao je da ukoliko dođe do pogoršanja epidemijske situacije, planiraće se i otvaranje kovid sistema na Sajmu.

Epidemiolog i član Кriznog štaba Branislav Tiodorović istakao je da pandemija još nije prošla i da je sada prisutna flurona, mešavina koronavirusa i gripa.

Upozorio je da veliki broj ljudi sa omikronom prođe bez simptoma, ali da stariji, nevakcinisani i hronični bolesnici imaju tešku kliničku sliku.

Ponovio je da će jedino vakcinacija sprečiti širenje virusa i da će se epidemija zaustaviti kada dovoljan broj građana primi vakcinu.