Koronavirus u Srbiji: Smanjuju se brojke, prazne se kovid bolnice, čeka se nova sednica Kriznog štaba

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.867osoba, od kojih je pozitivno 119, dok je, nažalost, sedam osoba preminulo.

Na respiratorima je u poslednjem danu bilo 22 pacijenata.

Najvažnije vesti o koroni

Iako epidemijski podaci ohrabruju, nadležni poručuju da bi trebalo više mladih da se vakciniše kako bi se što pre dostigao kolektivni imunitet. Ističu da su mladi odlučujuća karika u borbi protiv koronavirusa.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) odobrila je “Fajzerovu” vakcinu za decu od 12 do 15 godina.

Кako navode iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), potvrđeno je da su se stekli svi zakonski uslovi i stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost vakcine.

“Nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine Comimaty protiv kovida 19 proizvođača ‘Fajzer-Biontek’ za uzrast od 12 do 15 godina starosti”, stoji u saopštenju.

Nastavlja se imunizacija stanovništva na vakcinalnim punktovima širom zemlje, a Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda odredila je lokaciju za fabriku kineskih vakcina “Sinofarm” u okviru privredne zone “Auto-put”, u blizini Zemun Polja.

U ponedeljak nova sednica Kriznog štaba, na dnevnom redu popuštanje mera

U ponedeljak u 16.30 sati biće održana nova sednica Kriznog štaba na kojoj će se razmatrati novo popuštanje mera, piše portal Nova.rs.

Prethodnih dana brojke novozaraženih su u padu, što je razlog zbog čega će se na narednoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa razmatrati popuštanje mera, pre svega onih koji se odnose na održavanje proslava (svadbe, mature, rođendani) i organizovanje skupova, navodi Nova.rs.

Očekuje se da Krizni štab dozvoli okupljanje većeg broja ljudi, uz poštovanje mera zaštite i izmena odluke koja je trenutno na snazi, a kojom je odobreno održavanje stručnih skupova i kongresa uz prisustvo maksimalno 200 osoba.

Takođe, Krizni štab bi trebalo da ublaži i meru koja se odnosi na okupljanje građana, imajući u vidu da je trenutno na snazi ona kojom je dozovoljeno okupljanje maksimalno pet osoba, navodi portal.

Prethodnog dana u Srbiji su registrovana 172 nova slučaja infekcije koronavirusom, testirano je 9.895 građana, dok je preminulo šest osoba od posledica virusa. Na respiratorima se, prema poslednjem preseku, nalazi 19 osoba.

Klinički centar u Nišu posle 15 meseci bez kovid pacijenata

(Beta) – U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, posle 15 meseci, nema hospitalizovanih pacijenata obolelih od korona virusa, izjavio je danas zamenik direktora te zdravstvene ustanove Radmilo Janković. 

On je agenciji Beta rekao da je poslednji kovid pacijent sa Klinike za infektivne bolesti juče u pratnji lekara prebačen u kovid bolnicu u Kruševcu.

“Pacijenti oboleli od korona virusa iz Niša i okolnih gradova na jugu Srbije od sada će biti hospitalizovani u kruševačkoj kovid bolnici”, kazao je Janković.

Dodao je da je Univerzitetski klinički centar u Nišu od početka pandemije korona virusa zbrinuo najveći broj kovid pacijenata u Srbiji, oko 12.000, od kojih je 3.000 bilo u jedinicama intenzivne nege. 

Sa smanjenjem broja obolelih najpre je krajem maja iz “crvene zone” izašao novi deo niškog Kliničkog centra, a sada i Klinika za infektivne bolesti u kojoj se prethodnih dana lečilo osmoro pacijenata. 

Kako je najavljeno iz Kliničkog centra, posle obavljene dezinfekcije, Klinika za infektivne bolesti zbrinjavaće obolele od ostalih infektivnih bolesti. 

U Nišu je prethodnih dana broj obolelih od korona virusa na dnevnom nivou, manji od 10.