Koronavirus u Srbiji: Pritisak na kovid ambulante, nova sednica Kriznog štaba, “na svu sreću postoje indicije da omikron ostaje u grlu i nosu”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su na koronavirus testirane 33.163 osobe, od kojih je bilo 13.753 pozitivnih. To je najveći broj zaraženih u Srbiji od početka epidemije. Preminulo je 19 osoba. 

Na respiratorima se nalazi 96 pacijenta, a u bolnicama širom zemlje od kovida se leči 2.340 pacijenata. 

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 1.399.867 slučajeva koronavirusa, a testirane su 7.548.292 osobe. Od posledica zaraze preminule su 13.003 osobe. Smrtnost je 0,93 odsto.

Sednica Kriznog štaba

Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa sastaće se u danas u 15 časova kako bi razmotrio pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji prethodnih dana.

Zbog širenja omikron soja koronavirusa koji se smatra zaraznijim, ispred kovid ambulanti poslednjih dana čeka se više sati na pregled.

Rekapitulacija

Pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu i u kovid ambulantama ne jenjava. Već danima su, i po veoma niskim temperaturama, redovi građana koji čekaju na pregled.

Ambulante širom zemlje angažuju dodatne lekarske ekipe kako bi svi mogli da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Doktorka bioloških nauka i direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović rekla je da je stigao omikron, koji je zarazniji i koji se lako širi.

“Na svu sreću postoje indicije da ostaje u grlu i nosu, manje napada pluća, on se menja, menja i neke svoje osobine što se tiče organa koje napada. Dobro je da se sklanja od pluća, što je bio glavni problem sa deltom”, rekla je Begovićeva, a preneo RTS.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime