Koronavirus u Srbiji: Prešli smo 5.000 novozaraženih, mere stupaju na snagu, postoji “tendencija pogoršavanja”

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 20.443 osoba, od kojih je pozitivno 5.069 dok su, nažalost, 23 osobe preminule.

Na respiratorima je 121 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 16.449 testiranih, njih 4.103 je bilo pozitivno, dok je nažalost 19 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 110 pacijenata.

Muzika samo do 22 časa od večeras: Trajna mera za kafiće i restorane u Beogradu

Svi ugostiteljski objekti u Beogradu od danas mogu da emituju muziku u baštama radnim danom do 22 sata, a petkom i subotom do 23 časa, a gradski sekretar za poslove komunalne milicije Ivan Divac napominje da je to trajna mera koja će važiti u glavnom gradu, te da nije povezana sa epidemijom korona virusa.

Divac je za K1 televiziju rekao da je buka veliki problem u Beogradu, naglašavajući da će novom odlukom ugostitelji koji žele muziku u objektu morati da imaju zvučnu izolaciju, tako da ne ometaju ljude u neposrednoj blizini objekata, prenosi Blic.

Odluka o emitovanju muzike ne odnosi se na Skadarliju, gde je dozvoljena samo akustična muzika, kao i na Adu Ciganliju i priobalje.

“Za Skadarliju važi pravilo da može biti samo akustična muzika, dakle tamo ne mogu da postoje nikakvi zvučnici, mikrofoni, a što se tiče priobalja i Ade Ciganlije oni ostaju da rade kao i do sada”, rekao je Divac.

On je podsetio da je u toku akuštično zoniranje grada, gde će se u zonama u kojima je bilo najviše prijava građana zbog velike buke, tačno znati do kog nivoa će se emitovati muzika.

“Kada bude stupio na snagu Zakon o buci, komunalna milicija će sa meračima proveravati da li se te mere poštuju”, poručio je Divac i pozvao ljude na strpljenje u narednih mesec-dva dok zakon ne počne da se primenjuje.

Divac je rekao da će Zakon o buci doneti i drugačije kazne ugostiteljima za nepoštovanje propisa, a komunalna milicija će imati i mogućnost oduzimanja uređaja sa kojih se emituje muzika, ali i zatvaranja lokala.

Kako je rekao, večeras se kreće u striktne kontrole ugostiteljskih objekata, kada će 12 patrola komunalne milicije biti u Cetinjskoj, Zetskoj ulici, u Skadarliji i drugim područjima iz kojih su dolazile prijave građana.

“Ograničeno je samo emitovanje muzike na otvorenom prostoru, muzika može da bude unutar objekta ako su ispunjeni svi uslovi zvučne izolacije. Ugostitelji moraju da budu solidarni sa svojim komšijama”, rekao je Divac.

Tendencija pogoršavanja

Epidemijska situacija u Srbiji je teška i ima tendenciju pogoršavanja, kažu lekari. Zbog toga se produžava rad kovid ambulanti od 7 do 22 sata.

Od srede počeće da radi trijažni centar u КBC Zemun, koji će biti na raspolaganju građanima 24 sat.

Najjači udar delta soja tek predstoji, upozoravaju lekari i najavljuju moguće pooštravanje mera.

Istovremeno pozivaju građane da se vakcinišu bilo kojom od dostupnih vakcina.

Na raspolaganju je i pristiglih još 100.000 doza Fajzera.

Nepridržavanje mera i slab odziv vakcinaciji ostavili loše posledice zbog kojih sada trpe svi, rekla je direktorka КBC “Bežanijska kosa” dr Marija Zdravković.

Nemačka je vratila Srbiju u kategoriju područja visokog rizika zaraze od koronavirusa, čime se menjaju pravila za putovanje. Pored vakcinisanih, ulazak je dozvoljen samo u slučaju poslovnih obaveza uz negativan test.

U svetu broj obolelih od kovida 19 neprestano raste.