U poslednja 24 sata na koronavirus testirano je 5.030, od čega su 302 osobe pozitivne, današnji je presek situacije sa koroavirusom u Srbiji zaključno sa 15h.

Još pet osoba je preminulo od poslednjeg preseka, a prema objavljenim podacima 81 osoba je na respiratoru.

LJAJIĆ: Od aprila u Novom Pazaru preminulo 46 građana

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je od aprila do 2. jula u opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo 46 gradjana, od kojih je 35 iz tog grada i 11 iz Tutina.

On je za TV Prva rekao da se čekaju podaci iz Kragujevca i Beograda kako bi se saopštio tačan broj preminulih koji su stanovnici Novog Pazara, Tutina ili Sjenice i dodao da je „strašno što se uopšte danas govori o preminulima kao o brojevima“ zbog brojnih dezinformacija koje su se pojavile prethodnih dana.

Ljajić je apelovao na sve da pomognu koliko mogu, da se politička borba stavi na stranu i da se lekarima bar ne odmaže širenjem lažnih vesti koje stalno moraju da demantuju.

„Direktor bolnice saopštava podatke na dnevnoj bazi, nema razloga da neko skriva broj preminulih i ne mogu da shvatim šta bi bili motivi za to“ rekao je Ljajić i pozvao sve da se solidarišu, a da sve podatke traže kada se situacija smiri.

„Pozivam ljude da se udružimo da pomognemo. Ako možete donirajte masku, javite se da budete volonter, proći će sve ovo, tražite posle sve greške, ali dajte da prodje ovaj opasan period,“ rekao je Ljajić.

Ljajić je rekao da opreme ima dovoljno, a da je najveći problem nedostatak medicinskog osoblja.

Naglasio je da je trenutno teška situacija u Sjenici i pozvao humanitarne organizacije da više pomoći upute tom gradu.

Lončar: Bolje cifre u celoj Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su „bolje cifre“ u vezi sa virusom korona u celoj Srbiji, kao i u Novom Pazaru.

„Ali i dalje nema opuštanja“, poručio je Lončar za TV Pink, a prenosi Tanjug.

Lončar je rekao i da je u Novom Pazaru situacija mnogo bolja, da je pod kontrolom, kao i da se drže svi parametri u vezi sa funkcionisanjem sistema.

KC KRAGUJEVAC: Juče smo imali veći broj pacijenata nego ikada

Klinički centar u Kragujevcu trenutno ima kovid pacijente sa „težim oblicima“ bolesti, koji zahtevaju više kiseonične terapije i sa „težom kliničkom slikom“, rekao je danas direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

On je za RTS rekao da je kod pacijenata u KC Kragujevcu „klinička slika izmenjena u odnosu na mart“ i da se „stvari menjaju iz dana u dan“.

„Primetili smo da je povećan broj pacijenata u našim ambulantama. Konkretno, juče smo imali veći broj pacijenata nego ikada koje smo primili u istom danu u Kliničkom centru Kragujevac“, rekao je Sazdanović.

Kazao je da je karakteristično da se više javljaju Kragujevčani, pacijenti iz regiona Šumadije nego ranijih dana, ali nije rekao koliko je hospitalizovanih u KC Kragujevac.

Kako je sinoć prenela televizija Kragujevac pozivajući se na izjavu zamenika direktora KC Kragujevac Slobodana Milisavljevića, u toj ustanovi trenutno je smešteno 125 pacijenata koji su oboleli od virusa korona.

Institut za javno zdravlje danas je saopštio da je na jučerašnji dan do 10 časova bilo 62 hospitalizovanih.

KLinički centar u Kragujevcu zbrinjava pacijente iz šest regiona u Srbiji.

Sazdanović je rekao da je KC Kragujevac je pre 10 dana dobio od Ministartsva zdravlja novih 15 respiratora da bi „pojačao“ kapacitete i povećan je broj mesta sa kiseonikom.

„Pretvorili smo Kliniku za neurologiju u kovid bolnicu i povećali kapacitete za više od 20 mesta, odnosno na preko 240 mesta u ovom trenutku“, rekao je Sazdanović.

Kazao je da je sve to samo priprema za ono što se očekuje u sledećih 10 do 15 dana.

„Poslat je zahtev Republičkom kriznom štabu da se formiraju privremene bolnice. One su neophodnost u ovom gradu i mi očekujemo pozitivan odgovor na naš zahtev. Videćemo gde će to biti, da li će biti u nekom domu ili u nekoj hali“, rekao je Sazdanović.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, na osnovu testiranja uzoraka do ponoći je još 13 osoba zaraženo korona virusom, a prethodnog dana ih je bilo 48.

KC VOJVODINE: 139 pacijenata, četvoro na respiratoru

 U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno se leči 139 pacijenata kod kojih je potvrdjeno da su oboleli od kovida-19, saopštila je danas ta medicinska ustanova.

Od toga, kod četiri pacijenta, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u poslednja 24 sata u Klinički centar Vojvodine primljen 31 pacijent koji je pozitivan na virus korona.

(Beta)

Na Kosovu četiri osobe preminule od kovida 19

U Infektivnoj klinici Kliničko bolničkog centra Kosova preminule su danas četiri osobe, javili su prištinski mediji i naveli da je Policija Kosova opkolila kliniku.

Na licu mesta je i tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini, a zasada nema zvaničnih informacija o tome zašto su policija i tužilac na toj klinici.

Mediji prenose izjavu članova porodice 70-godišnjaka koji tvrde da je on umro zbog nepažnje medicinskog osoblja.

Tela žrtava su iz klinike preneta u Institut sudske medicine u Prištini.

Sa današnjih četvoro, broj žrtava od korona virusa na Kosovu povećan je na 70.

Nacionalni institut javnog zdravstva je objavio da je u subotu testirano 346 osoba, da je 178 slučajeva bilo pozitivno na kovid 19, čime je ukupan broj inficiranih povećan na 3.356, dok je 1.416 slučajeva zaraze aktivno.

Najveći broj obolelih koji su joče imali pozitivan test je iz opštine Priština, 81 slučaj.

Glavni grad Kosova je poslednje tri nedelje svakodnevno na prvom mestu po broju pozitivnih na korona virus.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.