Koronavirus u Srbiji: “Požar se može ugasiti, ali ozbiljnim zabranama…”

0
Foto Profimedia/ Naeblys / AlamyArchive: Alamy

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirusom zaraženo 1.118.905 osoba, a 9.698 su preminule. Procenat smrtnosti je 0,87 odsto. Do sada je testirano ukupno 6.230.395 uzoraka, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Stručnjaci ističu da se kovid požar mora ugastiti, dok pojedini smatraju da se okupljanja u zatvorenom moraju zabraniti na bar dve nedelje.

Predsednica Nacionalnog komiteta za imunizaciju kaže da će ovih dana biti doneta odluka da se buster doza daje nakon pet, a ne šest meseci. Samo će se “Sinofarmova” vakcina davati četiri meseca nakon druge doze

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 6.948 osoba od testiranih 24.490 uzoraka. Od posledica zaraze preminula su još 64 pacijenta.

Od korone se u bolnicama leči 6.791 pacijent, od kojih je 277 na respiratorima.

Iako se broj novozaražnih održava na veoma visokim brojevima, premijerka Ana Brnabić kaže da za sada neće biti novih mera protiv koronavirusa, a da se novi sastanak Кriznog štaba očekuje naredne sedmice.

“Pojačan je inspekcijski nadzor, ali treba svi da znamo da je vakcinacija ono što je odgovor na pandemiju, a ne samo mere”, poručila je Brnabićeva i dodala da polako raste broj vakcinisanih, da smo sada prešli 55 odsto i da je to najvažnije.

Vlada Srbije prihvatila je donaciju Poljske od 200.000 doza vakcine protiv kovida 19 “Spikevax” (pod ranijim nazivom Moderna).

Punkt za vakcinaciju na beogradskom Sajmu kao i u sredu i danas će raditi produženo, do 20 časova. Biće otvoren za sve zaposlene u ugostiteljskim objektima kojima je za rad potreban kovid sertifikat, kao i za sve bendove i muzičke izvođače.

Broj novozaraženih raste i u državama regiona. Svetska zdravstvena organizacacija saopštila je da je Evropa jedini kontinent koji beleži povećanje broja novih slučajeva infekcije i smrtnih ishoda usled kovida.