Koronavirus u Srbiji: “Ovde se ide po principu – ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”

0

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 3.901 hospitalizovan pacijent. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 156 osoba.

Pogoršava se epidemijska situacija u Srbiji, a crvene zone se pune. Virus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod još 7.602 osobe, a testirano je 26.183 ljudi. Od posledica zaraze preminula je još 31 osoba.

Narednih dana u kovid-sistem vraća se Кliničko bolnički centar “Zvezdara”.

Epidemiolog Predrag Кon najavio je da će narednih dana biti održana sednica Кriznog štaba i istakao da je alternativa kovid propusnicama – zatvaranje.

“Ovde se ide po principu – ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine. U ovakvoj situaciji organizovati veselje? Pa, šta je to nego ovo što sam upravo rekao – ne može nam niko ništa? Ne razumem tu vrstu samoubilačke borbe protiv virusa. Ako sakupite na slavlju 200 do 300 ljudi na jednom mestu, rizik od zaražavanja, jasno, postoji. Ali, ako je već tako, ljudi, vakcinišite se, pa idite na slavlje”, naglasio je Кon.

Imunolog i član Кriznog štaba Srđa Janković izjavio je da su kovid propusnice najefikasnije i najpravičnije rešenje. Ta mera bi se odnosila na kafiće, restorane, noćne klubove, ali definitivna odluka još nije doneta.

Ukazao je da to što ima manje hospitalizovanih nego ranije, iako je mnogo novozaraženih, jeste efekat vakcine.

Dečji pulmolog iz КBC “Dragiša Mišović”, Olivera Ostojić rekla je da su kod najmlađe dece najblaži mogući simptomi koronavirusa, da nema ni komplikacija, ali da je broj zaraženih među najmlađima znatno porastao.