Koronavirus u Srbiji: Novi pozitivni podaci, stara upozorenja i poruke mladima – “vakcinišite se”

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.087 osoba, od kojih je pozitivno 404, dok je, nažalost osoba 14 preminulo.

Na respiratorima je 65 osoba.

Podsetimo, juče je na virus korona bilo testirano 9.928 osoba, od kojih je pozitivno bilo 391. Preminulo je 13 osoba, dok je na respiratorima bilo 67 pacijenata.

Prošle subote imali smo 705 novozaraženih.

Nastavlja se vakcinacija na više od 220 punktova. U Srbiju danas stiže novi kontingent od 266.000 doza vakcina “Sinofarm”.

U Srbiji je počela Кampanja za vakcinaciju mladih protiv koronavirusa.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će sednica Кriznog štaba biti održana sledeće nedelje, dodajući da se razmišlja o eventualnom relaksiranju nekih mera.

Poručila je da je epidemiološka situacija u velikoj meri stabilna zbog vakcinacije, ali i da nema mesta opuštanju dok se ne postigne kolektivni imunitet.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je manje od 12 odsto vakcinisanih među građanima uzrasta od 18 do 35 godina što je, kako je ocenio, nedovoljno i pozvao je mlade da se vakcinišu kako bi im festivali i kulturne manifestacije bili “dostupniji”.

Tiodorović je na konferenciji za medije povodom kampanje Ujedinjenih festivala Srbije za vakcinaciju mladih rekao da mladi uglavnom nemaju tešku kliničku sliku kada se zaraze virusom, ali da među njima ima i hroničnih bolesnika kod kojih se razbolevanje od kovida-19 završava fatalnim ishodom.

Predsednik Aleksandar Vučić je naveo da je uveren da u narednih 20-ak dana možemo da dođemo do cifre od 50 odsto vakcinisanih punoletnih, bar prvom dozom, ali da je sve na ljudima.