Koronavirus u Srbiji: “Neće biti novog talasa zbog škola jer je ovaj talas već prejak”

0
Beta/(AP Photo/Jeff Roberson, File

Pritisak se sa ambulanti preliva i na bolnice, pa se povećao i broj hospitalizovanih. U ovom trenutku ih je 800 više nego početkom meseca.

Zamenik direktora Кliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je da ne očekuje da će polazak đaka u škole dovesti do novog talasa obolevanja, jer smo već u ozbiljnom talasu. Za očekivati je, kaže, da i naredne dve-tri sedmice broj novozaraženih u Srbiji bude petocifren.

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da je omikron dobra najava i uvertira za okončanje pandemije, ali da vakcinacijom moramo “pomoći neprijatelju da se dostojanstveno povuče”.

Mirjana Sarkić iz Udruženja privatnih laboratorija kaže da antigenski testovi, prema uputstvima proizvođača, mogu u jedan do tri odsto slučajeva da daju lažnu reaktivnost.

Takođe, dešava se i da je antigenski test jedan dan negativan, a sutradan pozitivan, pošto osetljivost zavisi od trenutka kada se radi, objasnila je Sarkićeva

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da bi bilo opasno pomisliti da je izuzetno zarazni omikron soj poslednji koji će se pojaviti u svetu i da je to konačnica pandemije i ocenio da su trenutni uslovi “idealni” da se pojavi još sojeva.