Koronavirus u Srbiji: Manji redovi ispred kovid ambulanti, stelt potvrđen kod dva školarca, mešaju se sezonski grip i omikron varijanta

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

U Srbiji su, prema poslednjem preseku od 15. februara, potvrđena 7.134 nova slučaja koronavirusa na osnovu 19.057 testiranih uzoraka. U proteklom danu od posledica infekcije preminulo je 59 pacijenata, objavljeno je na sajtu. Trenutno je hospitalizovano 4.389 osoba, od kojih su 173 na respiratoru.

U dane praznika otvorene su sve kovid ambulante. Rade i sve laboratorije, državne i privatne. Po pravilu, u dane praznika, smanjuje se gužva.

Novi talas omikron soja kreće se ka istoku Evrope, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija, pozivajući vlasti da poboljšaju vakcinaciju i druge mere.

Stelt varijanta omikrona potvrđena kod dva školarca u Novom Pazaru

Situacija se u Novom Pazaru stabilizuje, kažu nadležni, ali i dodaju da je situacija i dalje zabrinjavajuća. Nemaju tačne podatke o tome koliko se ljudi obolelih od kovida 19 leči na privatnim klinikama. Na to upozoravaju mesecima.

Majda Ivković iz ZZJZ Novi Pazar kaže da je manje pregleda u kovid ambulantama.

“Pre dve nedelje bilo je 400 pregleda, a juče bilo 196 pregleda od čega je 100 bilo prvih. Trenutno su 34 osobe na lečenju. Manji je procenat pozitivnih u odnosu na poslate uzorke. Imali smo da je 50 odsto bilo pozitivnih pre dve nedelje, a sada 24 odsto. Isto važi i za antigenske testove, i takođe je oko 25 odsto pozitivnih”, kaže Ivkovićeva.

Vakcinisano je, napominje,  31.128 osoba prvom dozom, drugom dozom blizu 30.000, trećom oko 10.000.

“Zabrinjva što je manji odziv vakcinaciji trenutno, otrpilike 30-ak doza se da dnevno. Moramo naučiti da žiimo sa virusom, ali se moramo i svi vakcinisati”, napominje Ivkovićeva.

Prema njenim rečima, Institut za virusologiju je saopštio da su dve osobe sa novom sojem u Novom Pazaru. Mešaju se, dodaje, sezonski grip i koronavirus.

Stelt varijanta koronavirusa u Novom Pazaru potvrđena je kod dva školarca slučajnim uzorkom. Na dnevnom nivou ima desetak novozaraženih u toj kategoriji školaraca, što predstavlja veliki problem u Novom Pazaru.