Koronavirus u Srbiji: Manje zaraženih, ali stabilan (i vrlo visok) broj preminulih; još nema Omikrona

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Epidemijska slika u Srbiji je povoljnija. Opada broj novozaraženih na dnevnom nivou, smanjuje se broj prvih pregleda, pacijenata na bolničkom lečenju i na respiratoru. Međutim, broj preminulih na dnevnom nivou je i dalje visok. Od početka pandemije u Srbiji je preminulo ukupno 12.075 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U Srbiji je od početka epidemije registrovano 1.270.407 slučajeva koronavirusa, a testirana su 6.941.684 uzorka. Bitku sa kovidom izgubilo je ukupno 12.075 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Procenat smrtnosti je 0,95.

Na bolničkom lečenju u bolnicama širom zemlje nalazi se 3.511 pacijenata, od kojih je 197 na respiratorima.

Broj preminulih je i dalje je visok.

Prema jučerašnjem preseku, za dan je preminulo 39 osoba. Virus je potvrđen kod još 1.620 osoba, od 14.586 testiranih uzoraka.

Struka poručuje da je pad broja novoobolelih dobar podatak, ali da nema argumenata za opuštanje i da je poštovanje mera ključno. Poručuju da je vakcina glavno oružje u borbi protiv kovida.

Raste zabrinutost zbog omikrona, novog soja koronavirusa zbog kojeg sve više zemalja uvodi strože mere. Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus naveo je da pojava novog soja ukazuje da se svet i posle dve godine od početka pandemije kovida 19 nalazi u opasnoj situaciji.

Ruski epidemiolozi tvrde da se značajne mutacije koronavirusa, dešavaju svakih šest meseci.

Farmaceutske kompanije paralelno sa vakcinama razvijaju nove lekove protiv kovida. Кlinički farmakolog Radan Stojanović rekao je da saznanje da postoje lekovi protiv korone koji se mogu piti kod kuće ne bi trebalo ljudima da zamagli um, pa da pomisle da nema potrebe da se vakcinišu.