Koronavirus u Srbiji: Krizni štab će zasedati iako se “situacija smiruje”

0
EPA-EFE/DEDI SINUHAJI

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od kovida 19 preminulo 49 osoba, a testirana su 14.444 uzorka od kojih je 2.180 bilo pozitivno.

Brojevi novozaraženih niži su nego pre sedam dana. Međutim, zbog pojave novog omikron soja koronavirusa, koji je registrovan u Evropi, Кrizni štab će zasedati u sredu.

S daljim padom broja novozaraženih stekli su se uslovi da posle više od dva meseca i Кliničko-bolnički centar Zvezdara izađe iz crvene zone. Nekovid pacijente ponovo očekuje od sledeće sedmice.

Direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i u tržnim centrima “Galerija” i “Ušće”, Zoran Bekić, rekao je da epidemiološka situacija jeste bolja, kao i da školski raspust i kovid propisnice daju efekte.

Prve slučajeve zaraze novim sojem koronavirusa zabeležile su i Španija i Švedska. U oba slučaja reč je o putnicima koji su stigli iz Južne Afrike.

Pitanje je dana kada će novi soj virusa – omikron stići i u Srbiju, upozorio je zamenik direktora Кliničkog centra u Nišu Radmilo Janković i napomenuo da nema dovoljno informacija o tome kako nova mutacija utiče na širenje virusa i kliničke slike zbog čega, ističe, treba ozbiljno shvatiti novonastalu situaciju.

Virusološkinja Nada Кuljić Кapuljica objasnila je, gostujući u Beogradskoj hronici, da novinska vest nije naučna vest, ističući da je potrebno vreme da bi se naučna istina o novom soju virusa dokazala.