Koronavirus u Srbiji: “Kovid propusnice realnija opcija od zabrana”

0

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod još 6.480 osoba, od 21.454 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminuo je 41 oboleli. Na respiratoru je 191 pacijent.

Borimo sa nečim s čime ne bi trebalo da se borimo, jer smo imali dovoljno vremena i dovoljno vakcina da se vakcinišemo, ali sada plaćamo grešku svi zajedno, ne samo oni koji se nisu vakcinisali, rekla je dr Marija Zdravković, direktorka КBC Bežanijska kosa.

Govoreći o preminulima, Zdravkovićeva je navela da su u pitanju nevakcinisane osobe i ljudi sa teškim oboljenjima kojima je “kovid bio poslednja kap u čaši”.

Studentska poliklinika sprovela je istraživanje među studentima koji su se javili u ambulantu te ustanove sa simptomima kovida. Među 500 ispitanih studenata najviše je onih iz Beograda, a gotovo 80 odsto njih je nevakcinisano, rekla je doktorka Mila Paunić iz Studentske poliklinike.

“To istraživanje će nam pomoći da dobijemo brojne podatke o tome koliko je studenata koji su se vakcinisali, a zarazili su se do onih koji nisu vakcinisani. Vakcinisani studenti u 97 odsto slučajeva imaju laku ili srednjetešku kliničku sliku”, navodi doktorka Paunić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je gostujući u Beogradskoj hronici rekao da u ovom trenutku smatra da nije opcija da Grad Beograd zabrani proslave i slavlja.

“Da je mnogo realnija opcija da ako se svi saglasimo da su to kovid propusnice, da bismo zaštitili nevakcinisane i da bismo omogućili onima koji žive od toga da i dalje žive od toga”, rekao je Radojičić.