Koronavirus u Srbiji: Konačno trocifren broj novozaraženih, omikron još uvek van naših granica

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U nedelju je u Srbiji broj novozaraženih napokon bio manji od hiljadu, ali i dalje je mnogo preminulih pacijenata. U Srbiji je dosad život od koronavirusa izgubilo 12.178 osoba. Svetska zdravstvena organizacija navodi da je omikron spoj manje opasan od delte, ali i da može da smanji efikasnost vakcina.

Situacija u Srbiji je sve povoljnija, o čemu svedoči broj prvih pregleda u kovid ambulantama, ali i broj pacijenata na respiratorima (177). Na bolničkom lečenju u Srbiji se nalazi 3.014 pacijenata.

Svetski mediji i dalje broje zaražene omikron sojem, a širom sveta su na snazi posebne mere kojima se kontrolišu putnici koji dolaze, pre svega, iz južne Afrike. Ovaj, poslednji soj potvrđen je zasad u 63 zemlje.

Iako se očekuje da će nadmašiti delta soj u brzini širenja u svetu, Svetska zdravstvena organizacija navodi da trenutni podaci pokazuju da je on manje opasan od delte: Većina slučajeva je dosad bila asimptomatska ili sa blagim do umerenim simptomima.

SZO saopštava i da, prema preliminarnim podacima, omikron soj koronavirusa može da smanji efikasnost vakcina protiv kovida 19.

U Srbiji je dostupno pet vakcina: Sinofarm, Sputnjik V, Astra Zeneka, Fajzer-Biontek i Moderna.