Koronavirus u Srbiji: Konačno manje od 100 novih slučajeva, stigla donacija vakcina iz Rumunije, “strah od novih sojeva” u svetu

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano je 8.327 osoba, od kojih je 89 pozitivno dok je, nažalost, 7 osoba preminulo.

Na respiratorima je 15 pacijenata.

Podsetimo, juče je na korona virus testirano 9.941 osoba, od kojih je pozitivno 162. Preminulo je 5 osoba, dok je na respiratorima bilo 19 pacijenta.

Presek po gradovima

Prema poslednjim podacima, u Beogradu je koronavirusom zaraženo još 18 osoba.

U Čačku je registrovano devet novozaraženih, u Smederevu šest, Raški pet, a Paraćinu četiri.

Po tri nova sličaja zaraze zabeležena su u Pančevu, Novom Pazaru, Majdanpeku, Prijepolju, Кragujevcu i Zrenjaninu.

Srbija dobila 50.400 doza Astra-Zenekine vakcine od Rumunije

Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” danas je preuzeo 50.400 vakcina Astra-Zeneke, koje je Srbiji donirala Rumunija, saopštila je Misija EU u Beogradu.

Pošiljka je jutros stigla na aerodrom “Nikola Tesla”, a transport je omogućen Mehanizmom civilne zaštite Evropske unije.

Кako se navodi u saopštenju, u pitanju je deveta akcija Mehanizma civilne zaštite EU od marta 2020, koja odgovara na potrebe Srbije u borbi protiv kovida-19.

Ukupan iznos pomoći koja je preko ovog mehanizma mobilisana iz EU za Srbiju danas dostiže više od 7 miliona evra.

Ta sredstva su do sada u velikoj meri služila za isporuku zaštitnih maski i druge zaštitne opreme Srbiji koji su kasnije korišćeni u bolnicama, policijskim službama i javnoj upravi.

EU je ukupno mobilisala više od 66 miliona evra za Srbiju za hitnu reakciju protiv kovida-19 i uložiće mnogo više za podršku ekonomiji, posebno za mala i srednja preduzeća, ističe se u saopštenju.

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine dobila je pomoć iz tog programa.

Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen, a od osnivanja 2001. godine, Mehanizam je odgovorio na preko 330 zahteva za pomoć unutar i izvan EU, navodi se u saopštenju.

Mikrobiolog i naučnik sa Instituta “Vorvik” Branko Rihtman očekuje da će delta soj koronavirusa (indijski soj) uskoro stići i u Srbiju, što bi moglo da poveća broj zaraženih.

“Dolazak delta soja u Srbiju i zemlje regiona je pitanje vremena, kao i skok broja zaraženih. Treba znati da se delta soj širi oko 50 odsto brže nego britanski, tako da sve te stvari idu u prilog tome da će broj zaraženih rasti”, upozorava Rihtman.

Pre četiri dana Кrizni štab je predložio, a Vlada odobrila, popuštanje protivepidemijskih mera, pa je ovo prvi vikend u kojem će bašte kafića i restorana raditi bez ograničenja, uz muziku.