Koronavirus u Srbiji: Kon – od mladih sve zavisi, stigle doze Fajzerove vakcine, novo pravilo za ulazak u Austriju…

0

Brojke

U Srbiji su prema poslednjem preseku registrovana 84 nova slučaja zaraze koronavirusom, među testiranih 7.530 uzorka. Od kovid-19 preminulo je još osam osoba.

Na bolničkom lečenju nalazi se 309 pacijenata, od kojih je 13 na respiratoru.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,11 odsto.

Od početka pandemije, u Srbiji je registrovano 716.385 slučajeva, među 4.397.216 testiranih uzoraka. Od posledica kovida 19, preminulo je 7.039 osoba. Procenat smrtnosti je 0.98 odsto.

“Nije palo sa neba, već je isključivo rezultat vakcinacije”: Kisić Tepavčević o “nula inficiranih u ustanovama socijalne zaštite”

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da to što u ustanovama socijalne zaštite nema pozitivnih na koronavirus ni među korisnicima niti među zaposlenima, po prvi put od širenja epidemije, “nije palo sa neba nego je isključivo rezultat i posledica vakcinacije”. 

Kisić Tepavčević je za RTS rekla da su od početka vakcinacije, 24. decembra prošle godine, ove ustanove bile prioritet, i da je “ubedljivo najveći obuhvat vakcinacije”, preko 90 odsto, ostvaren u njima.

“Ovo jeste veliki uspeh kompletnog sistema socijalne zaštite koji je bio pod ogromnim pritiskom. Oni su tihi heroji ove pandemije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da su iskustva iz drugih evropskih zemalja da su ustanove socijalne zaštite i domovi za smeštaj odraslih i starih i dalje žarišta epidemije koronavirusa.

Kon: Delta soj će pokriti čitav svet, pitanje trenutka…

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da za sada nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa i da je jasno da kad jedan virus tako dominira, da će pokriti čitav svet i da je samo pitanje trenutka.

Pozvao je sve, naročito mlade, da se vakcinišu i poručio da postojeće vakcine štite i od novih sojeva virusa.

“Sve direktno zavisi od mladih ljudi, da li jesu ili nisu vakcinisani, jer nama sada nailazi period raznih proslava, raznih festivala, raznih događaja na kojima će biti okupljanja. Ta okupljanja će biti bezbedna samo ako se okupljaju zaštićeni ljudi”, istakao je Kon. 

Nova isporuka Fajzerove vakcine…

Nastavlja se vakcinacija na punktovima širom zemlje, a u Srbiju je juče stigla nova isporuka vakcina protiv koronavirusa “Fajzer-Bionteka”. 

U zemlju je stiglo 85.410 doza – 83.070 doza u okviru redovne isporuke, kao i 2.340 doza po osnovu sporazuma sa Austrijom.

Vakcine su dopremljene na Institut “Torlak”.

Ulazak u Austriju…

Od četvrtka, 1. jula, stupa na snagu nova uredba, novo pravilo za ulazak državljana Srbije u Austriju.

Putnik treba uverljivo da dokaže nadležnim vlastima da je prethodnih 10 dana boravio samo u zemlji sa niskim epidemijskim rizikom. Ukoliko to ne može da dokaže, putnik u roku od 24 sata mora da se podvrgne testiranju na kovid.

Ulazak iz zemalja sa novim sojevima, kao što su Velika Britanija, Brazil, Indija i Južna Afrika, zabranjen je, izuzev ako se radi o austrijskim državljanima, ili licima sa boravkom u Austriji. Oni će morati prilikom ulaska iz zemalja sa visokim rizikom da imaju negativan kovid test, da se elektronski registruju i da budu 10 dana u karantinu.

Karantin je moguće prekinuti najranije petog dana od ulaska u zemlju, posle negativnog testa.Karantin ne važi za poslovna putovanja, ili putovanja od interesa za Austriju, na primer iz oblasti kulture, sporta i slično.

Osim Srbije, na listi zemalja niskog rizika su, između ostalih, Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Severna Makedonija i Slovenija.Za ulazak iz svih drugih država sveta važi obaveza elektronske registracije i karantina, kao i negativnog testa, potvrde o vakcinaciji ili preležanom kovid-19.

Od ove mere izuzeti su prekogranični radnici, studenti i đaci, oni koji u posetu dolaze iz porodičnih razloga. Karantin se ne primenjuje i za osobe koje su u potpunosti imunizovane, a i za maloletnike do 12 godina, ukoliko putuju u pratnji potpuno imunizovanog lica.Što se dece do 12. godine života tiče, važe isti uslovi kao za odrasle sa kojima putuju.