Koronavirus u Srbiji: “Koliko otpustimo iz bolnice, toliko i primimo…”

0

Prema poslednjim informacijama, od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji su preminule 53 osobe. Кoronavirus je potvrđen kod još 6.930 ljudi, od 23.660 testiranih uzoraka.

Poslednjih dana iz kovid bolnica poručuju da je manji broj prijema nego otpusta pacijenata ili je taj broj izjednačen. Ipak, iz Кliničko-bolničkog centra Zvezdara upozoravaju – kapaciteti su popunjeni, hospitalizovana su 402 pacijenata.

Direktor Кliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Svorcan kaže da su u toj bolnici smeštene i porodice, majka, sin i snaja koji su 1975. godište.

“Situacija je dosta teška, onoliko pacijenata koliko otpustimo toliko i primimo. Mi smo 19. septembra ušli u kovid sistem i kroz našu bolnicu je do sada prošlo preko 1.000 pacijenata”, ističe Svorcan.

Iako se broj novozaraženih dnevno smanjuje, u kovid bolnicama Zdravstvenog centra u Vranju i dalje je veći broj prijema nego otpusta. Dr Slađan Stanković rekao je da je vanredna i teška epidemijska situacija u većem delu Pčinjskog okruga.

Svaki bol koji dugo traje i ne zavisi samo od pokreta, nego je prisutan i u mirovanju, koji je praćen osećajem jutarnje ukočenosti i prisutan u malim zglobovima, prvenstveno šaka i stopala treba da pobudi na sumnju od reumatoidnog artritisa, upozorio je doktor Goran Radunović, v.d. direktora Instituta za reumatologiju Srbije. Povodom Dana borbe protiv reumatoidnog artritisa i zapaljenskih bolesti Radunović je ukazao da je vakcinacija tih pacijenata protiv koronavirusa glavni cilj.