Koronavirus u Srbiji: Koliko je opasan Omikron, 54 osobe preminule, nove preporuke SZO

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 16,858 osoba, od kojih je pozitivno 2,272 dok je, nažalost, 54 osoba preminulo.

Na respiratorima je 199 pacijenata.

Podsetimo, od 14.444 testiranih, juče je pozitivno bilo 2.180 ljudi, dok je, nažalost, 49 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 203 pacijenata.

Krizni štab zaseda sutra sredu u 15 sati, kako su preneli medii.

Na stolu je omikron soj i kako se s njim boriti pošto je praktično pred Srbijim, ali i skraćivanje raspusta, čiji početak medicinski deo kriznog štaba traži već od 20. decembra.

“Nema razloga za paniku zbog Omikrona”

Virusolog Milanko Šekler izjavio je večeras da nema razloga za paniku zbog pojave novog soja korona virusa pod nazivom omikron.

Šekler je, pozivajući se na lekara iz Južnoafričke Republike, gde se taj soj korone pojavio, rekao za RTS da inficirani omikronom imaju veoma blage simptome i da nije bilo smrtnih slučajeva.

On je rekao i da sve informacije u vezi sa omikronom treba sačekati iz Južnoafričke Republike, te naglasio da su njihovi lekari veoma stručno i profesionalno reagovali kada su utvrdili da se pojavio novi soj.

Ponovo je naglasio značaj imunizacije protiv kovida i podsetio da su države sa više od 80 odsto vakcinisanih građana u mnogo boljem položaju od ostalih.

Pozdravio je odluku domaćih vlasti da se krene sa trećom dozom pre mnogih evropskih država.

Još je rekao da je Srbiji potrebno da ima 83 odsto vakcinisanih građana.