Koronavirus u Srbiji: Kako su kovid propusnice motivisale vakcinaciju

0
Foto EPA-EFE/Mourad Balti Touati

Prema poslednjim podacima koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 3.600 osoba od testiranih 18.016. Od posledica zaraze preminulo je 56 ljudi. Na respiratoru su 254 pacijenta.

Epidemijska situacija u Srbiji je sve bolja i broj novozaraženih je u padu, izjavila je premijerka Ana Brnabić, ocenjujući da je treća doza vakcine protiv koronavirusa pomogla da se situacija popravi.

Direktor Кancelarije Svetske zadravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izrazio je zadovoljstvo što se u Srbiji smanjuje broj novoobolelih kao i zbog toga što je interesovanje za vakcinaciju više nego u orkuženju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Institut za primenu nuklearne energije (INEP) jedina referentna ustanova u Srbiji koja može da izda certifikat za antitela.

Srbija će za borbu protiv kovida od Sjedinjenih Država dobiti još 3,7 miliona dolara, za jačanje kapaciteta četiri referentna Instituta i promociju vakcinacije.

Кako skače interesovanje za vakcinaciju

U Zrenjaninu je nakon uvođenja kovid propusnica interesovanje za vakcinaciju poraslo za 20-30 odsto, rekao je za RTS direktor Doma zdravlja Zrenjanin doktor Zdravko Ždrale.

“Posebno mi je drago da je sve više mladih koji se javljaju da prime prvu dozu vakcine”, rekao je Ždrale.

Do sada je prvu dozu vakcine primilo 48.720 Zrenjaninaca, 47.040 je primilo drugu dozu dok je treću dozu primilo preko 20.000 građana.

“Trend rasta je prisutan i nadamo se da će tako da se nastavi”, istakao je Ždrale.

U ovom trenutku u zrenjaninskoj bolnici se nalazi 81 kovid pacijent a 3 pacijenta su na respiratoru.