“Koronavirus u Srbiji jači nego u Italiji”, kaže predsednik Veneta, Kon odgovara: “Svako može da izjavi šta hoće, ako ima dokaza…”

1
Foto: Igor Pavićević

Predsednik Veneta Luka Zaja izjavio je za italijanske medije da je soj srpskog virusa agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.

Luka Zaja je rekao da su izolovali virus pacijenata koji su došli iz Srbije, prenosi RTS.

“Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa”, rekao je Zaja.

Predsednik Veneta je naredio da se testiraju stranci u tom regionu, da nije u pitanju getoizacija već briga o zdravlju svih građana.

Naime, u Venetu su se otvorila nova žarišta upravo tamo gde je najveća koncentracija ljudi koji su došli iz inostranstva.

“Situacija u ovom regionu je u svakom slučajnu stabilna, pod kontrolom, ali nas zaista zabrinjavaju ti sojevi virusa koji dolaze iz inostranstva, te smo zato pojačali kontrolu”, rekao je Zaja.

Naveo je da se radi o građanima koji dolaze iz Benina, Srbije, Moldavije, Konga i Severne Makedonije.

“Potrebno je da svetska zdravstvena organizacija identifikuje države koje imaju probleme, to je nešto što odavno ponavljam. Zabrinjava i što su pacijenti sve mlađi, imamo slučaj jedne mame od 23 godine iz Kameruna sa detetom od šest godina i dva blizanca od četiri, svi pozitivni na virus”, rekao je Zaja.

U ovom momentu se u bolnicama u Venetu nalaze dva pacijenta pozitivna na virus, što su ukupno 144 pacijenta, a na intenzivnoj nezi je njih devetoro, od kojih je troje pozitivno na virus, dok preminulih nema.

Komentarišući izjavu premijera Veneta Luke Zaje da je koronavirus u Srbiji jači nego u Italiji, Kon je rekao da “ne zna šta to znači”.

“Svako može da izjavi šta hoće, ako ima dokaza, onda dokaze na sto”, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba jutros gostujući na RTS-u.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar odgovorio je danas na pitanja novinara o tome da li je koronavirus jači u Srbiji nego u Italiji.

“Mi smo ozbiljni ljudi, na neproverene tvrdnje ne možemo da odgovaramo, jer to nije profesionalno ni etički. Hoćemo da razgovamo o činejnicama i onome što je dokazano”, kazao je Lončar novinarima.

1 KOMENTAR

  1. Čuo sam da sada Vlast u Italiji šalje SMS poruke, ostanite kod kuće da Vas ne zadesi Srpski scenario u borbi protiv Korone.

Comments are closed.