Koronavirus u Srbiji (i svetu): Soj Delta + je tu, samo se čeka potvrda, “crni rekordi” širom sveta

0

U Srbiji je od poslednjeg preseka testirano 16.931 osoba, od čega je njih 4.802 bilo pozitivno na koronavirus.

Potvrđeno je da je od poslednjeg preseka preminulo 65 osoba.

Na respiratoru su 272 pacijenta.

Broj hospitalizovanih ne pada – i dalje je oko 6.700 zaraženih.

Vučić sutra prima treću dozu

Vučić sutra prima treću dozu vakcine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će primiti treću dozu vakcine protiv korona virusa, potvrđeno je Tanjugu.

Vučić će treću dozu primiti u 11 časova na Beogradskom sajmu.

Predsednik Srbije je prvu dozu kineske vakcine Sinofarm primio 6. aprila u Rudnoj glavi, kod Majdanpeka, a drugu dozu 27. aprila u Pukovcu kod Doljevca.

Najveći broj novozaraženih u Hrvatskoj od početka epidemije

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u Hrvatskoj danas više od 7.000 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord od početka pandemije.

Ministar je ocenio da se Hrvatska nalazi na vrhuncu četvrtog talasa, javila je Hina.

“Danas je, nažalost, preko 7.000 novozaraženih”, rekao je ministar Beroš za Hrvatski radio.

Vreme je da se svi malo skoncentrišemo, razmislimo o svojoj ulozi u ovoj epidemiji i uradimo ono što je najbolje, a najbolje je vakcinisati se i poštovati osnovne protivepidemijske mere, poručio je Beroš.

Napomenuo je da je zagovornik ličnih sloboda, ali da one prestaju kad ugrožavamo tuđe zdravlje i živote.

Кaže da brojevi novozaraženih na dnevnoj bazi teraju na oprez jer će se u doglednom vremenu, od dve do tri sedmice, taj broj novozaraženih preliti u zdravstveni sistem.

Crni “rekord” i u Rusiji

U poslednja 24 sata u Rusiji je evidentiran rekordan broj od 41.335 novoinficiranih koronavirusom, ukupno 8.755.930 od početka pandemije.

Prema podacima ruskog kriznog štaba, stopa porasta broja novozaraženih iznosi 0,47 odsto, a broj novih, dnevnih zaražavanja već četvrti dan premašuje 40.000, prenosi Tas.

U Rusiji trenutno ima 975.000 kovid pacijenata.

Epidemijska situacija u Srbiji je veoma nepovoljna – upozoravaju epidemiolozi. Dodatno zabrinjava i novi delta plus soj virusa, koji se pojavio u okruženju i koji je zarazniji od delta soja.

Situacija sa koronavirusom je veoma teška, bolnice su pune, a danima umire više od 60 osoba od posledica kovida.

Član Кriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da je delta plus tu i da je samo pitanje trenutka kada će to zvanično da potvrde dijagnostičari i virusolozi.

Epidemiolog Tiodorović je rekao da je novi, delta plus soj koronavirusa sigurno u celom regionu i da je nemoguće da je izolovan samo u Hrvatskoj, i da mislimo da se neće pojaviti u Srbiji.

Poručio je da ne treba praviti paniku i da su sve karakteristike novog soja slične prethodnim sojevima virusa.

“S tim što on ima, bar prema onome što je dosad objavljeno, deset do petnaest odsto veću zaraznost. To znači, jedna osoba će zaraziti još deset do dvanaest ljudi”, kazao je Tiodorović.

Svi novi sojevi koronavirusa prvenstveno napadaju nevakcinisane, oni su pod rizikom i trebalo bi da budu zabrinuti i da reaguju na pravi način jer su vakcine dostupne.

Savetnik za imunizaciju UNICEF-a dr Dragoslav Popović kaže da nije cilj da se vakcinšemo beskonačno već da odradimo primarni posao, a to je prva i druga doza vakcine. Popović ističe da nije cilj da se vakcina prima na svakih šest meseci.

“To uopšte nije cilj, to je nešto o čemu ne treba razgovarati danas jer potreba za tim ne postoji. To nije cilj ni međunarodne zajednice ni onih koji donose strategije za rešavanje ove pandemijske situacije”, naglašava dr Dragoslav Popović.

Ohrabrujuće vesti dolaze iz kompanije Fajzer. Eksperimentalna antivirusna pilula za lečenje kovida 19, iza koje stoji kompanija Fajzer, smanjuje stopu hospitalizacije i smrtnog ishoda za skoro 90 odsto.

Studija efikasnosti eksperimentalne antivirusne pilule za kovid 19 prekinuta je ranije, jer se pokazalo da taj lek za 89 odsto smanjuje opasnost od hospitalizacije ili smrti odraslih osoba koje su u riziku od razvoja težeg oblika bolesti, saopštila je američka farmaceutska kompanija Fajzer.