Koronavirus u Srbiji i optimizam: Brojevi sve niži, počela proizvodnja Sputnjika V u Torlaku

0

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod još 210 osoba, testiran je uzorak. Od posledica kovida 19 preminulo je 10 obolelih. Na respiratoru je 29 pacijenata.

Juče je na virus korona bilo testirano 10.101 osoba, od kojih je pozitivno bilo 218. Preminulo je 9 osoba, dok je na respiratorima bilo 36 osoba.

***

Kostić: Pobeda nad koronavirusom prilično daleko

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je otvarajući simpozijum “Kovid-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme”, da je pobeda nad koronavirusom prilično daleko.

On je rekao da na današnjem skupu žele „da postave pitanje šta nam je to pandemija oduzela, odnosno šta nam je pod znacima navoda dala“, u smislu nečega „što bi bilo prosvetljenje medicinske struke kuda i kako dalje da idu, da li će bilo šta posle ovih iskustava moći da ostane isto“.

„U razgovoru sa ministrom složili smo se da bojazan stoji da smo trijumfalistički počeli da verujemo da smo sa prvim zracima letnjeg sunca pobedili. Bojim se da je pobeda još prilično daleko“, rekao je Kostić.

Kostić je naveo da je potrebno da se predstavnici medicinske struke skupe, da jedni druge saslušaju čak i ako ne misle isto, i donesu neke zaključke.

On je rekao i da je SANU na početku pandemije korona virusa napravio Komisiju koja je uradila „ogroman posao“ i dodao da su njeni članovi autori ovog simpozijuma.

Tokom današnjeg simpozijumu „Kovid-19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme“ biće održane tri sesije: „Šta smo do danas saznali o kovid-19 infekciji?“, „Komplikacije kovid-19 infekcije“, „Naučni projekti članova SANU i članova odbora SANU: istraživanja u oblasti kovid-19“.

Kostić je najavio da će 21.juna u Novom Sadu biti održana konferencija koja će kroz sociološke i filozofske dimenzije pokušati da odgovori na pitanje o „društvu posle kovid-19“.

Simpozijumu su prisustvovali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa epidemiolog Predrag Kon i imunolog Srđa Janković, kao i drugi stručnjaci iz oblasti medicinskih nauka.

Iz Rusije su sinoć stigle komponente za rusku vakcinu “Sputnjik V” i sada je sve je spremno da danas u Nacionalnom institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” počne proizvodnja vakcine protiv koronavirusa.

Pripremne radnje i potezi su sprovedeni u prethodnom periodu, a danas tokom popodnevna bi trebalo da bude pritisnuto digme za početak proizvodnje “Sputnjika V” u Srbiji.

“Sputnjik V”, proizveden u Srbiji, na vakcinalnim punktovima mogao bi da bude već za desetak dana, a možda i ranije. Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.

U Srbiji je prema poslednjim podacima koronavirus potvrđen kod još 218 osoba, testiran je 10.101 uzorak. Od posledica kovida 19 preminulo je devetoro obolelih. Na respiratoru je 36 pacijenata.

Proizvodnja ruskih vakcina “sputnjik V” protiv koronavirusa počinje danas na “Torlaku”. Na Aerodrom “Nikola Tesla” sleteo je avion sa komponentama koje su potrebne za proizvodnju vakcine “sputnjik” u Srbiji. Avion je doleteo iz Rusije.

Ministar Nenad Popović rekao je da će u prvoj fazi biti proizvedeno četiri miliona vakcina.

Epidemijska situacija u Srbiji je trenutno odlična, ali se može očekivati pogoršanje u drugoj polovini godine, zbog eventualne pojave i širenja novih sojeva virusa, izjavio je direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

Marijan Ivanuša na mogućnost novog talasa upozorava zbog mogućeg širenja novih sojeva, što, kako kaže, ne treba da nas plaši, jer istraživanja, kaže, pokazuju da su vakcine relativno delotvorne i kod mutacija.