Srbija je u protekla 24 sata registrovala 75 novozaraženih koronavirusom, dok je jedna osoba preminula.

Na respiratorima su, prema poslednjim informacijama Ministarstva zdravlja, 22 pacijenta.

Na koronavirus je u poslednja 24 sata testirano je 7.422 osoba.

Kisić Tepavčević: Epidemiološka situacija u Srbiji stabilna sa najmanjim stepenom oboljevanja u Evropi

Zamenica Instituta „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare da je epidemiološka situacija stabilna i da je Srbija sa najmanjim stepenom obolevanja od koronavirusa u Evropi.

„To nam se nije desilo slučajno, to je zasluga svih nas, pridržavanjem mera uspeli smo da držimo stabilnu epidemiološku situaciju“, rekla je dr Kisić.

Ona je izjavila da se nada da će se i u narednom periodu održati povoljna situacija s obzirom da se ulazi u period respiratornih infekcija, kada je rizik od obolevanja veći.

„Prošlo je četiri nedelje od početka školske godine. Do sada su zabeleženi sporadični slučajevi obolevanja. Ukupno je u osnovnim školama registrovano 39, a u srednjim školama 16 slučajeva“.

Takođe ona je navela da je izuzetno ponosna na sve đake, nastavnike zbog poštovanja epidemioloških mera.

„Znamo da sve jako brzo može da se promeni, ali je trenutna situacija stabilna i nadamo se da će tako i ostati“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da se na E-portal Ministarstva zdravlja do sada javilo oko 32.000 građana Srbije koji su se vratili iz inostranstva, ponavljajući da oni koji osete bilo kakve simptome treba da ostanu kod kuće.

Gojković: „Zdravstveni sistem resetovan, maksimalno se radi na smanjenju liste čekanja…“

Član Kriznog štaba i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da je epidemijska situacija u Voijvodini stabila ali nesigurna, na Infektivnoj klinici su tri pacijenta na respiratoru, prenosi RTS.

„Situacija je stabilna ali nesigurna jer imamo aktivnost virusa u svim upravnim okruzima“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem je resetovan i vraćen u non kovid, i potrebno je da se što više nadoknadi propušteno.

„Makismalno se radi na smanjenju liste čekanja“, rekao je Gojković.

„Primarni cilj nam je da nemamo ekspanziju boja zaraženih, od nas zavisi kako ćemo se i na koji način boriti sa ovim, to je izuzetno važno za naš zdravstveni sistem i za naše građane“, naveo je Gojkković.

Kon: “Treba pooštriti kontrolu sprovođenja mera da bi nam i oktobar bio prihvatljiv”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je rekao da sistem javljanja nadležnima napravljen da bi se usporio virus i da je Srbija u stabilnoj, ali nesigurnoj situaciji, jer je potencijal virusa vrlo visok, što pokazuje dosta loša situacija u susednim zemljama .

“Imamo import virusa, to ne možemo da sprečimo, ali možemo da sprečimo da se dalje prenosi i to zavisi od ponašanja građanina”, rekao je Kon i naveo da je do sada najviše prenosa virusa bilo na slavljima.

On je naveo primer Kine, koja više praktično nema prenos virusa sa osobe koja uđe u zemlju, ali i dodao da su Kinezi toliko disciplinovani da njihove lekare koji su boravili u Srbiji “niko nije video bez maske”.

Član Kriznog štaba je ponovio da se od 1. oktobra neće pojačavati mere, da karantina neće biti, ali da smatra da treba pojačati kontrolu postojećih mera, naročito kada je reč o okupljanjima koja su zabranjena.

“Po mom mišljenju treba malo pooštriti kontrolu sprovođenja mera, da bi nam i okrobar bio ovako prihvatljiv dok se ne obavi vakcinacija protiv sezonskog gripa, koja počinje u oktobru”, rekao je Kon i dodao da je ove godine dupliran broj nabavljenih vakcina u odnosu na prethodne godine, i biće ih oko 700.000.

Kada je reč o školama, sada je, kako je ocenio, “proradio nadzor” i u srednjim školama, pa je njih pet prijavilo virus.

“Ukupno su 24 škole u Beogradu zahvaćene virusom, međutim, svi pojedinačni slučajevi su izolovani i sprečen je prenos. Sistem za sada funkcioniše”, rekao je Kon.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-454-od-24-septembra/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.