Najnoviji korona presek: Preminulo 67 osoba, više od 7.000 zaraženih

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV)

U poslednja 24 časa u Srbiji je na korona virus testirano 19.145 osobe, od kojih je 7.030 pozitivno. Nažalost, preminula je 67osoba. Na respiratorima je 190pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juće na korona virus testirano 16.284 osoba, od kojih je bilo pozitivno 6.036. Na respiratorima je bilo 189 osoba, a nažalost, za 24 časa 61 osoba je preminula.

“Strahujem šta će biti sa epidemijskom slikom nakon praznika”

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da “strahuje” kakva će biti epidemiološka situacija posle državnog praznika Sretenje.

“U Batajnici se trenutno leči 598 pacijenata, na intenzivnoj nezi je 60, a 47 je intubirano”, rekla je ona za RTS.

Dodala je da su više od 70 odsto kovid pacijenata stariji od 80 godina.

Adžić Vukičević je ocenila da će svi građani biti prokuženi koronom, ali, kako je dodala “dobra vest” je što je virus počeo da slabi, što pokazuje pet mutacija koje je korona do sada imala.

Smanjuje se broj novih slučajeva zaraze u Čačku

Trenutnu epidemijsku situaciju u Čačku lekari ocenjuju kao stabilnu. Manji je broj prvih pregleda, kao i novih slučajeva zaraze koronavirusom. Direktor Doma zdravlja Čačak dr Aleksandar Pajović je rekao da je situacija sa pandemijom u tom gradu dosta bolja – kako u kovid ambulantama za odrasle, tako i u onima za decu.

“Prvi put smo juče imali da nema pozitivnih među pregledanom decom, 27 pregleda. Prekjuče je bilo juče nešto oko 40”, rekao je dr Pajović, a prenosi RTS.

U kovid ambulanti za odrasle, dodao je, prvi put u poslednjih mesec i po dana ima manje od 200 pacijenata i smatra da se nazire kraj ovom talasu pandemije.

Istakao je da su u pitanju uglavnom blage kliničke slike i kod dece i kod odraslih i pozvao građane da se vakcinišu.

Stelt i omikron

U cirkulaciji su omikron, njegova podvarijanta stelt, kao i delta soj. Najugroženiji su najstariji građani, ali sve više i deca. Lekari apeluju da se nastavi sa vakcinacijom i poštovanjem svih mera, jer se jedino tako situacija može držati pod kontrolom. 

Nove tarapije

Pored vakcina, Srbija je obezbedila najsavremenije terapije. Među njima je i najsavremeniji lek protiv kovida – pakslovid kompanije “Fajzer”, prenosi RTS.

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije objasnila je da je radna grupa Ministarstva zdravlja odlučila da se prve količine pakslovida distribuiraju u tercijarne ustanove gde će se odlučivati o daljoj primeni.

Prema njenim rečima, ovaj lek deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa u organizmu domaćina. Ističe da je sa terapijom najbolje započeti što pre od pojave prvih simptoma koronavirusa i to u roku od pet dana.