Koronavirus u Srbiji: Epidemijska situacija bolja, “u Beogradu revakcinisano više od 50 odsto građana”, stručnjaci pozivaju na imunizaciju…

0

Brojke

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su registrovana 72 nova slučaja koronavirusa, među 9.249 testiranih uzoraka. Od kovid-19 preminulo je još šest osoba.

Na bolničkom lečenju nalazi se 334 pacijenata, od kojih je 18 na respiratoru.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,10 odsto.

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano ukupno 715.913 slučajeva zaraze koronavirusom. Od posledica kovid-19 preminulo je 7.010 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Testirano je 4.353.024‬ osoba.

Vesić: “Revakcinisano više od 50 odsto punoletnih Beograđana”

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je zaključno sa 22. junom na teritoriji Beograda revakcinisano više od 50 odsto punoletnih građanki i građana, saopštila je Gradska uprava, a prenosi N1.

Vesić je rekao da je cilj da do kraja juna u Beogradu bude vakcinisano 750.000, a revakcinisano 700.000 ljudi.

On je dodao da je do sada vakcinisano oko 730.000 ljudi, zahvalio se građanima koji su se odazvali pozivu za vakcinaciju i naglasio da su se stanovnici Beograda pokazali „najodgovornijim u Srbiji“.

“Do sada izdato 400.000 zelenih sertifikata, apel mladima da se vakcinišu…”

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović pozvao je i danas mlade da se vakcinišu protiv koronavirusa, jer se u populaciji od 18 do 30 godina vakcinisalo “samo nešto više od 17 odsto”.

“Prema statističkim podacima u grupi od 65 do 70 godina vakcinisalo se skoro 80 odsto građana, tako da apelujemo na mlade da se vakcinišu, jer oni imaju mogućnost da stave tačku u ovoj borbi protiv korone”, rekao je on za RTS i dodao da je vakcinacija moguća na više od 200 punktova širom Srbije.

Jovanović je istakao da su festivali motivacija mladima da se vakcinišu.

“Ideja je da oni koji imaju digitalni zeleni sertifikat mogu da idu na Egzit festival i upravo sa njima pripremamo taj logistički deo dolaska na sam festival”, naglasio je on.

Do sada je putem portala eUprave izdato skoro 400.000 zelenih sertifikata, prema njegovim rečima, najviše zbog putovanja.

Jovanović je rekao i da je, za razliku od prijave građana za vakcinaciju na portalu, za izdavanje zelenog sertifikata potrebno registrovanje, jer su u pitanju poverljivi zdravstveni podaci.

Vakcinacija

Na smanjenje broja zaraženih utiče imunizacija.

Vakcinacija se sprovodi na više od 220 punktova širom zemlje, a stručnjaci pozivaju građane, posebno mlade koji se nisu vakcinisali da to učine, ističući da su oni odlučujuća karika u borbi sa koronavirusom.

Luka Marošanin iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu rekao je da je veoma važno da se mladi vakcinišu, jer time štite i sebe i svoje bližnje. 

Dodao je da je sve veći broj studenata koji je zainteresovani za vakcinaciju i koji žele da prime vakcinu.

“Mi smo imali više pikova u smislu zainteresovanosti studenata za vakcinaciju. Sada je to na jednom zavidnom nivou. Imali smo period nepoverenja kod studenata kada su čekali starije da se vakcinišu. Sada imamo dobre brojeve po fakultetima Univerziteta u Beogradu, u smislu da je na velikom broju fakulteta preko 50 odsto studenata vakcinisano”, naveo je Marošanin, a prenosi RTS.