Koronavirus u Srbiji: Danas zaseda Krizni štab, brojevi skaču

0

Od početka pandemije u Srbiji je testirano 4.634.126 ljudi, pozitivno je bilo 720.643. Od posledica bolesti preminulo je 7.108 osoba, a procenat smrtnosti je 0,99. U 16 časova sednica Кriznog štaba.

Da bismo koronavirus držali pod kontrolom, neophodno je da poštujemo preventivne mere, i da se vakcionišemo, upozoravaju lekari.

U Srbiji je prema poslednjem preseku registrovano 290 novih slučajeva koronavirusa od 10.446 testiranih uzoraka, a preminule su tri osobe.

U bolnicama se nalazi 341 kovid pacijent od kojih je 11 na respiratoru.

Najviše novozaraženih je u Beogradu – 92. Novi Sad beleži 20 novozaraženih, Smederevo 11, Кragujevac 9, Gornji Milanovac, Niš i Paraćin po 7, Užice, Jagodina, Zrenjanin, Priboj i Кraljevo po 6.

Sednica Кriznog štaba na kojoj će se analizirati epidemijska situacija biće održana u 16 časova.

Dr Svetlana Mićić sa Vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu kaže da se u odnosu na prethodnih mesec i po dana, kada smo imali smanjen broj zainteresovnih za vakcinaciju – na dnevnom nivou od dve do tri hiljade vakcinisanih na celoj teritoriji Srbije, sada se polako broj povećava.

Epidemiolog i član Кriznog štaba Predrag Кon izjavio je da po zakonu postoji mogućnost propisivanja obavezne vakcinacije za odrasle.