Koronavirus u Srbiji: Danas se očekuju novi crni rekordi, “vakcina kod nas pre Nove godine”…

0
Foto Profimedia

Epidemiološka situacija u Srbiji je lošija nego što su stručnjaci predvideli, iako je doktor Branislav Tiodorović pretpostavio da će baš u ovom periodu doći do skoka. Ovakve brojeve ni on nije mogao da zamisli.

Juče je u Srbiji zabeležen najveći broj novozaraženih, blizu 5.000 pozitivnih i najviše preminulih u jednom danu.

U poslednja 24 sata na koronavirus u Srbiji je testirano 17.645 osoba, njih 4.994 bilo je pozitivno, dok su preminule 24 osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi se 179 pacijenata.

Brnabić: Danas očekujem preko 5.000 novozaraženih, sreda je obično najgori dan

Premijerka Srbije Ana Brnabić očekuje da će danas u Srbiji biti više od 5.000 novozaraženih koronavirusom.

Ona je u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu rekla da su podaci jutros u 8 sati bili lošiji u odnosu na jučerašnji dan u isto vreme.

Dodala je i da je “sreda obično najgori dan”.

Ipak, smatra da ne treba paničiti i da je rano za uvođenje onlajn nastave, naglasivši da građane najviše brinu vrtići i škole.

Škodrić: Prve doze vakcine protiv koronavirusa u Srbiju stižu pre Nove godine

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić izjavila je da će prve doze vakcine protiv koronavirusa u Srbiju stići pre Nove godine.

“Najvažnije je da što pre uvezemo prve količine i da ta vakcina bude registrovana, a uvešćemo onu koja je registrovana i koju naša struka odobri kao bezbednu za građane”, rekla je Škodrić za Prvu televiziju.

Ona je rekla da će se truditi da pre Nove godine stigne 500.000 do milion doza.

Škodrić je istakla da će vakcina u Srbiji za građane biti besplatna i da će prvo prioritetno vakcinu primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, a zatim ostali građani po prioritetima, onako kako struka odredi.

Ona je rekla da će se truditi da pre Nove godine stigne 500.000 do milion doza.

Škodrić je istakla da će vakcina u Srbiji za građane biti besplatna i da će prvo prioritetno vakcinu primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, a zatim ostali građani po prioritetima, onako kako struka odredi.

Dr Kon: “Pitanje je koliko će brojevi padati jer je virus ušao u porodice i tu se ne prepoznaje…”

Epidemiolog Predrag Кon rekao je gostujući na RTS-u da je siguran da će nove mere dati rezultat.

“Pitanje je samo koliko će se to videti u ciframa, zbog toga što je virus već prodro u porodice. To je suština”, navodi Кon.

Virus je ušao u porodice i tu se ne prepoznaje, dodaje on.

“Pogotovo mladi ljudi imaju relativno blage simptome i tek se prepoznaje kada počnu da obolevaju stariji i to je trenutna situacija”, napominje Кon.

Ono što je jako bitno u ovom trenutku, kako je poručio, jeste da se što pre shvati kada se ima neka tegoba u porodici da se to što pre ispita.

upitan za eventualno uvođenje novih mera, kaže da ukoliko se sve mere budu sprovode, mi ćemo imati rezultat.

“Pričati o tome šta bi moglo još, teško da ima šta više. Okupljanja su dozvoljena do petoro ljudi, što znači da je apsolutno svako okupljanje zabranjeno”, navodi Кon, koji smatra da policijski čas nije potreban.

“Šta će nam policijski čas? Evo ceo Beograd je prazan”, ukazao je Кon.

I glavni grad je zabeležio najgori dan po broju pozitivnih od koronavirusa. U Beogradu je juče pozitivno bilo preko 2.000 ljudi, što nije nikada bio slučaj do sada. Zabeleženo je čak 2.084 zaraženih, što je 42 odsto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva.

Nove mere koje je donela Vlade Srbije da svi objekti uslužnih delatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i restorana koji imaju dostavu, moraju da budu zatvoreni u 21 čas stupile su  na snagu sinoć.

Ove mere trajaće do 1. decembra, a ako se epidemiololška situacija do tada ne smiri, prete nove, još drastičnije mere.

Kako je naglasila premijerka Srbije Ana Brnabić, skraćenje radnog vremena oročeno je na dve nedelje pa će se posle tog perioda evaluirati rezultati postignuti ovom odredbom.

U opštinama Svilajnac, Ćuprija, Bela Palanka, Vrbas i Preševo, zbog pogoršane epidemiološke situacije, u utorak je proglašena vanredna situacija.

Na teritoriji pomoravskog okruga od 26. oktobra je na snazi vanredna situacija i u opštini Rekovac.